Turcia și mișcările separatiste
Turcia și mișcările separatiste
În Turcia mișcarea separatistă a populației minoritare kurde este considerată ca o trădare a națiunii de «preşedintele islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan cel care a spus marți că ofensiva militară va continua cu “hotărâre”. El a afirmat că, din vară, “peste 3.000 de teroriști” au fost uciși în cursul operațiunilor desfășurate de Turcia în nordul Irakului, unde PKK dispune de mai multe baze». după cum sune Agerpres.
Astfel de acțiuni separatiste au avut loc și în Iugoslavia în anii ’90, dar pentru că aceasta nu era aliatul Americanilor, țara a fost bombardată și împărțită pe bucăți și bucățele, singurul criteriu fiind cel religios. Musulmanii din Iugoslavia au destrămat țară cu sprijinul Americanilor, pentru că Iugoslavia era un pericol pentru țintele politicii americane în Europa.
Cu Turcia este altă problemă. Ea fiind aliată şi deținând o poziție strategică importantă pentru NATO americanii nu au nici un interes să îşi arate mușchii şi se fac că nu observă masacrul pe care îl fac turcii în rândul populației kurde.
Chiar dacă Imperiul Otoman nu mai există de multă vreme turcii se văd ca urmași ai acestuia şi speră în revenirea sa. Ce mă deranjează la atitudinea a Americii este duplicitatea, unitățile de măsură diferite în situații aproape identice.
Situația poporului kurd este una cu totul specială și intrigantă: reprezintă cea mai mare națiune din lume care nu a avut niciodată propriul stat. Astăzi, 35-40 de milioane de kurzi trăiesc în Iran, Irak, Siria, Kazahstan, Kârgâzstan, dar și în Europa, America și chiar Australia. Totuși, cea mai mare comunitate de kurzi se află pe teritoriul Turciei: aproximativ 20 de milioane, nici mai mult, nici mai puțin decât circa 25% din totalul populației întregului stat. Conviețuirea celor două popoare în aceeași țară nu a fost lipsită de controverse și conflicte, ceea ce a dus într-o ultimă instanță la revolte sângeroase și acte de violență inumane. În rândurile următoare voi arunca o privire de amănunt asupra contextului istoric care a dus la problema actuală a kurzilor din Turcia. scrie pe site-ul politicall.ro
În consecinţă populaţie atât de mare ca număr de indivizi şi victimă a Tratatului din 1923 de la Lausanne cu Puterile Aliate din Primul Război Mondial ar avea mai multe drepturi în a-şi cere anumite drepturi chiar şi teritoriale decât cele câteva mii de albanezi-musulmani care au declanşat infernul din Iugoslavia.
Sunt sigur de faptul că dacă America nu ar fi dorit un cal troian în spațiul ex-sovietic nu ar fi sprijinit Ucraina împotriva mișcărilor separatiste.
Politica americană în lume dar şi în Europa este una de distrugere a stabilității create natural, este o politică de distrugere a planetei.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.