Obiceiuri de nunta de-a lungul vremii in Europa





De unde provine obiceiul conservelor agatate in spatele masiniii mirilor?
Traditia vest-europeana pentru o nunta reusita, impune obiceiul de a agata cateva cutii de conserve in spatele vehiculului in care se urca cei doi miri, atunci cand parasesc biserica unde a avut loc ceremonialul religios, ei urmand sa plece in asa-numita “luna de miere”. In caz ca nu stiati, originile acestei datini indepartate provin tocmai de pe vremea dinastiei Tudor. Dupa ce sotii se urcau in trasura, toti oaspetii isi dadeau jos incaltarile si le aruncau, crezand ca o lovitura ochita este purtatoare de noroc pentru cuplu.
De ce nu trebuia ca mirele sa isi vada inainte de ceremonie viitoarea sotie?
Pentru perioade lungi de timp, casatoriile au reprezentat un aranjament convenabil intre familiile mirilor. In acelasi timp, imaginati-va ca au existat situatii cand viitorii soti nu s-au cunoscut pana in momentul nuntii, asadar emotiile erau foarte mari. Socrul mic nu voia sa lase loc la “second thoughts” pentru un mire posibil nehotarat, astfel incat nu a ezitat sa inventeze o solutie strategica: valul protector, care acoperea chipul viitoarei mirese. Iata ca astfel se explica si superstitia ca aduce ghinion ca mirele sa isi vada aleasa inainte de a avea loc nunta.
De ce este considerat un “must” ca rochia de mireasa sa fie alba?
Traditia rochiei albe si-a pierdut din popularitate in secolul XXI, vedem tot mai multe mirese incantate sa aleaga o culoare diferita pentru rochia in care urmeaza sa se casatoreasca.
Acest obicei i se datoreaza chiar reginei Victoria a Angliei, ea fiind cea care a lansat acesta moda, cu ocazia casatoriei cu Printul Albert. In fericita zi, regina a imbracat o rochie impecabila, de un alb imaculat, ornata cu flori delicate de portocal. Chiar daca la vremea respectiva mass-media nu semana deloc cu ceea ce cunoastem azi, anuntul a fost de ajuns sa determine nasterea unui adevarat trend, moda fiind moda imbratisata de generatiile intregi de mirese. In realitate, asocierile cu puritatea reprezinta o conceptie adaptata canoanelor mai noi. De fapt, in trecutul mai indepartat, miresele purtau in ziua nuntii, rochia cea mai buna a lor, indiferent de culoare.
Care este rolul unui cavaler?
Cavalerul de onoare ocupa, in trecut, un rol bine stabilit in cadrul alaiului de nunta. Cand mirele nu se punea de acord cu tatal alesei sale, el isi rapea viitoarea nevasta., luandu-si drept complice un prieten care promitea sa nu lase pe nimeni sa intervina in ceremonia religioasa, impiedicand orice inctrusi nedoriti. Domnisoarele de onoare sunt si ele o prezenta importanta, ele trebuind sa sublinieze frumusetea si gateala fericitei mirese.
Asadar, avand atatea exemple de trend-uri si obiceiuri de nunta de-a lungul timpului, nu trebuie sa va mire nici ca un model sau altul de verighete sunt mai “in tendinte”. De exemplu, la ora actuala, o verigheta de lux din aur roz Katiuska poate avea mai mult succes decat una model clasic. In orice caz, alegerea inelelor de nunta potrivite, apartine exclusiv celor doi care se casatoresc, avand in vedere ca urmeaza sa le poarte pentru restul vietii!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.