Semnificatia catapeteasmei
Fie ca este vorba despre slujba de duminica sau de vreo ocazie speciala, cred ca nu gresesc cand zic ca aproape orice crestin ortodox a intrat cel putin o data intr-o biserica, nu-i asa? In cazul in care nu esti una din persoanele care se duc frecvent la biserica, sunt sigur ca unele obiceiuri precum si o parte a mobilierului bisericesc iti vor ridica anumite intrebari. Din acest motiv, in cadrul acestui articol vreau sa prezint pe scurt care este semnificatia catapeteasmei. De ce tocmai aceasta piesa de mobilier bisericesc? Pentru ca de fiecare data cand suntem in biserica stam cu fata la aceasta, motiv pentru care eu cred ca trebuie sa cunoastem semnificatia acestei piese bisericesti.
La prima vedere, rolul catapeteasmei este de a desparti altarul de naos precum si o modalitate de expunere a icoanelor. Perfect adevarat, insa nu doar acestea sunt rolurile catapeteasmei. Aceasta are un rol mult mai profund pentru religia ortodoxa, si anume prezinta intreaga viata a bisericii ortodoxe. Daca la inceputurile sale, aceasta era formata doar din doua icoane, icoana Mantuitorului si icoana Maicii Domnului, catapeteasma odata cu trecerea timpului sa dezvoltat. Astfel, in acest moment aceasta este alcatuita din cinci randuri de icoane. In fiecare rand, prin intermediul icoanelor care se regasesc in interiorul acestuia, se prezinta anumite aspecte ce tin de evolutia omenirii.
In randul intai este prezentata biserica care face legatura intre cer si pamant. Printre icoanele care se regasesc in acest prim rand se numara:
– Icoanele imparatesti ale lui Hristos
– Icoana Bunei Vestiri si cei patru Evanghelisti
– Icoana cu sfintii Mihail si Gavril
– Icoana hramului bisericii
In randul al doilea sunt prezentate icoanele sarbatorilor mari precum si icoana Cinei de Taina, care se afla in centru.
In randul al treilea sunt prezentate chipurile celor 12 apostoli, iar in mijloc se regaseste icoana cu Hristos.
In randul al patrulea se regasesc icoanele cu cei 12 proroci mari si mici ai Vechiului testament. In mijloc se regaseste icoana Maicii Domnului cu Pruncul.
Randul al cincilea prezinta patriarhii din Vechiul Testament.
Nu in ultimul rand, in mijlocul catapeteasmei se afla Crucea Domnului, iar in stanga si dreapta acestei icoane, se afla icoana Maicii Domnului precum si icoana Sfantului Apostol Ioan.
Asadar, dupa cum reiese si din scurta mea prezentare, catapetesma nu are doar rol decorativ. Aceasta prezinta istoria mantuirii, motiv pentru care trebuie sa acordam o importanta deosebita acestei piese.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.