Istoria cadourilor





In prezent avem o multime de sarbatori, Craciun, zile de nastere, nunti si anniversari, sunt doar cateva dintre ocazille cand oferim sau primim cosuri traditionale sau cadouri.
Cand a devenit daruirea de cadouri de sarbatori o parte a culturii noastre?
Din punct de vedere al evolutiei, actul de a darui un cadou ar pute fi la fel de vechi ca si aparitia omului pe Pamant. Barbatii incercau sa fie generosi si sa ofere cadouri pentru a atrage mult mai usor o partenera. Acelasi comportament a fost observat si la rudele noastre mai indepartate, cimpanzeii. Masculii le ofera femelelor mici cadouri precum fructe, sau furnici.
Pe o scara mai mare, guverne au facut schimb de cadouri ca semne de pace si bunavointa inca din timpurile stravechi. In antichitate, de multe ori, darurile erau animale vii, cum ar fi pasarile.
Bogatii vremurilor foloseau cadourile de sarbatori pentru a-si exprima dragostea intr-un mod grandoman. Se spune ca regele Nabucodonosor al II-lea i-a oferit sotiei sale Amytis Gradinile suspendate ale Semiramidei. In Rusia, contele Ecaterina cea Mare a primit in dar un diamant de 198 de carate de la Gregory Orlov, un conte rus care dorea sa ii recastige inima. Chiar si primul ou Faberge a fost comandat ca un cadou de Paste pentru imparateasa Maria Fedorovna, de catre tarul Alexandru al II-lea.
Mult mai recent, Richard Burton a cumparat un diamant in forma de para, de 69 de carate, pentru Elizabeth Taylor, care l-a purtat in 1970 la Premiile Academiei intr-un colier.
Ne intoarcem la sarbatoarea Craciunului, cadourile de Craciun care se ofereau in trecut erau obiecte mici, care de regula erau lucrate manual. Odata cu dezvoltarea industriei, tipurile de cadouri s-au diversificat, au aparut chiar si ornamente si alte decoratiuni specifice bradului de Craciun. In prezent foarte multa lume ofera cosuri cadou de craciun.
Totusi, obiceiul de a oferi cadouri pare sa rezulte initial din traditia romana de a oferi imparatului obiecte aducatoare de noroc, numite strenae. Aceasta practica a escaladat, probabil intr-un efort de a primi favoruri speciale sau a impresiona, astfel incat au inceput sa ofere mult mai multe daruri pretioase, imbracaminte, aur sau obiecte din argint. Aceste schimburi de cadouri aveau loc mereu in timpul Saturnaliilor. Saturnalia era o sarbatoare antica inchinata zeului roman Saturn, o zi care coincide cu solstitiul de iarna, 25 decembrie. Civilizatiile antecrestine considerau ca in aceasta zi s-au nascut zeii. Prima zi de Saturnalii incepea pe data de 25 decembrie, pana pe 1 ianuarie.
Cu toate acestea, traditia probabil dateaza din timpuri si mai indepartate de la babilonieni, atunci cand Nimrod s-a reincarnat in propriul sau fiu si s-a nascut in timpul solstitiului de ianra. In onoarea acestui eveniment, sotia lui Nimrod Semiramida obisnuia sa taie sa decoreze copaci.
In anul 324 d.Hr. obiceiul Saturnalia era deja inradacinat si in cultura noului imparat crestin, Constantin, Imparatul a fost nevoit sa isi faca datoria fata de religia sa, dar si fata de popor, asa ca a convertit Saturnaliile in sarbatoarea Craciunului.
O parte dintre traditiile de oferire ale cadourilor din lumea occidentala, sunt strans legate de darurile celor trei magi care au adus daruri la nasterea lui Iisus.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.