Statie radio CB vs. Aplicatie pe smartphone – care e cea mai avantajoasa solutie pentru soferi?
Statie radio CB vs. Aplicatie pe smartphone – care e cea mai avantajoasa solutie pentru soferi?
Exista o multime de zvonuri in ceea ce priveste subiectul statiilor radio CB, care sunt crezute chiar si in ziua de astazi. In primul rand, oamenii ar trebui sa renunte la ideea conform careia aceste statii nu sunt acceptate de lege – din contra, statiile CB pot fi utilizate de catre orice sofer, in ideea de a mentine legatura cu ceilalti participanti la trafic, cu scopul de a afla daca exista incidente pe o anumita ruta.
De ce o statie radio CB si nu o aplicatie pe smartphone?
Asa cum s-ar fi asteptat toata lumea, am putea sa ne intrebam de ce nu ar fi mai utila o aplicatie pe smartphone, ce ar putea sa ne indice obstacolele de pe un anumit traseu: de exemplu, ambuteiaje, politie, drum neasfaltat si multe altele. Bineinteles, astfel de aplicatii pentru gadget-urile noi si-au castigat popularitatea recent si desi sunt destul de cautate de tinerii soferi, acestea nu sunt chiar indicate de a fi utilizate pe traseu.
Astfel, pentru ca un sofer sa poata comunica cu un altul care are o aplicatie pe smartphone, acesta trebuie sa isi concentreze atentia catre telefon, lucru care ar putea sa ii distraga atentia de la volan; pe principiul “don`t text and drive” (nu trimite sms-uri in timp ce conduci), soferii ar trebui sa fie atenti la drum si sa renunte la utilizarea unei astfel de aplicatii.
Statia radio CB nu perturba atentia soferilor
De aceea, o statie radio CB reprezinta cea mai buna optiune, deoarece permite comunicarea intre participantii la trafic in stilul “maini- libere”, fara a distrage atentia acestora de la condus. Si, contrar fata de ceea ce se crede in prezent- cum ca astfel de statii sunt folosite de soferi pentru a afla daca exista masini de politie pe traseul pe care il urmeaza, acestea sunt extrem de utile, mai ales in caz de urgenta. Astfel, o statie radio CB are un loc special in masina oricarui conducator, deoarece permite comunicarea intre soferi cu usurinta in cazuri de urgenta, fara a mai fi nevoie de un schimb de numere de telefon intre cei care comunica.
De asemenea, in urma unui sondaj, se pare ca cei din comunitatea conducatorilor auto prefera sa foloseasca, mai degraba, o statie radio CB, in detrimentul aplicatiilor de utima generatie care s-au lansat recent pe piata, sustinand ca o aplicatie de acest gen nu se poate ridica la nivelul unei statii radio CB. De altfel, raza de actiune mare face ca o statie radio CB sa fie benefica in transmiterea datelor si informatiilor cele mai relevante, durata de transmitere fiind imediata si fara niciun fel de intrerupere – astfel, o statie radio CB devine o tehnologie de prim-raspuns.
Ce sunt statiile radio CB?
Statiile radio CB – din engleza de la Citizen’s Band – “banda cetatenilor” – este un sistem de comunicatie pe distante scurte pe frecventa de 27 MHz – sau 11m lungime de unda. In cele mai multe tari, printre care in si Romania, folosirea acestei frecvente nu necesita obtinerea unei licente, putand fi folosita de oricine, atat pentru business, cat si in scop personal.
De fapt, aceasta “banda” ce poate fi folosita liber nu este constituita doar din frecventa de 27 MHz, ci are 40 de canale, de la 26.965 MHz la 27.405 MHz. Majoritatea statiilor radio din comert sunt construite pentru a functiona pe toate aceste 40 de canale.
Statiile radio de acest tip au aparut in anii ’40 in Statele Unite ale Americii, dar au inceput sa ia amploare incepand cu sfarsitul anilor ’60, odata cu aparitia tranzistorilor. Totusi, ele au devenit cu adevarat populare dupa criza petrolului din 1973, cand Statele Unite au impus o limita de 55 mph (88.5 km/h), care, corelata cu o lipsa de combustibil a produs frustrari soferilor amatori si profesionisti. Aceste statii au inceput sa fie folosite mai ales in camioane, dar si in autoturisme, conducatorii auto comunicand cu ajutorul lor despre statiile de carburant care sunt mai bine aprovizionate, despre eventualele aparate radar amplasate in apropiere, sau pentru formarea convoaielor.
De ce sunt atat de cautate statiile radio CB?
Lipsa de combustibil nu mai este o problema in majoritatea tarilor lumii dar comunicarea despre blocaje de circulatie, accidente, conditii de trafic si meteo, rute ocolitoare sau despre patrulele de politie din trafic sunt inca de actualitate, de aceea statiile radio CB sunt inca populare, mai ales in randul soferilor profesionisti.
Un alt avantaj al statiilor radio CB este faptul ca pot facilita comunicarea pe o raza ce poate ajunge chiar la 15 km daca sunt folosite impreuna cu antene de calitate, montate si calibrate corect, si in conditii meteorologice potrivite.
Legat de antene, acestea trebuie sa indeplineasca mai multe criterii. 27 MHz inseamna o lungime de unda destul de mare pentru comunicatiile mobile, astfel, antena aleasa poate afecta comunicarea pozitiv sau negativ. O antena de proasta calitate va crea un impact negativ comunicarii – zgomot de fond semnificativ, distanta scazuta de emisie-receptie, in timp ce o antena de calitate va imbunatati receptia.
O marime potrivita de antena ar fi un sfert din lungimea de unda – aproximativ 2.7 m, verticala, cat mai aproape de mijlocul masinii. Daca nu poate fi amplasata fix pe mijlocul plafonului, ar fi de preferat ca aceasta sa fie montata pe mijlocul portbagajului. Cu cat este montata mai asimetric, cu atat receptia va fi mai slaba.
Unii soferi de camion prefera configuratii cu doua antene, amplasate in general in dreptul oglinzilor, insa aceasta configuratie are si dezavantaje – se pierde din unidirectionalitatea unei singure antene, sacrificand semnalele venite din lateral pentru o amplificare mai buna a celor venite din fata si in spate. Desigur, o antena mai lunga este binevenita, dar poate fi nepractica in unele cazuri. Ideal ar fi ca antena sa depaseasca macar cu jumatate din lungimea ei partea cea mai inalta a masinii pentru a nu avea frustrari legate de proasta transmisie.
Statii radio CB – excelente in situatii de urgenta
O statie radio CB poate fi utilizata in comunitatea soferilor mai ales in momente de alerte, amenintari rutiere sau avertismente de urgenta. De altfel, radio-ul CB nu este un dispozitiv criptat, ceea ce inseamna ca o conversatie dintre doi participanti poate fi ascultata de oricine are o statie asemanatoare si se afla in apropiere – in caz de urgenta, afla mai multi participanti la trafic si pot oferi o mana de ajutor celui care are nevoie.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.