Ce greseli faci cand vrei sa iti cresti masa musculara?





A merge la sala de forta nu iti va oferi garantat si in cel mai scurt timp posibil masa musculara, tonusul, energia si forma corpului dorita. E cea mai gresita conceptie pe care ai putea-o avea in minte, insa vestea buna e ca nu esti singurul/singura care gandeste astfel. Totusi, exista o rezolvare.
De fapt, sunt foarte putini cei care se folosesc de antrenamentul la sala intr-un mod corect, reusind sa isi indeplineasca obiectivele. Pentru a avea rezultatele dorite, indiferent daca pur si simplu vrei sa te mentii in forma, vrei sa slabesti sau vrei sa dai corpului un tonus aparte pentru concediul de vara, trebuie sa eviti urmatoarele greseli.
Ce greseli faci cand vrei sa iti cresti masa musculara?
- Nu te antrena prea des
Chiar daca ti-ai facut un abonament la sala, asta nu inseamna ca trebuie sa mergi zilnic si sa nu oferi corpului si perioade de pauze. E total gresit a crede ca daca te antrenezi foarte des si rezultatele isi vor face aparitia. Daca obiectivul tau este cresterea masei musculare, a te antrena prea des e cea mai mare eroare pe care o poti face. Corpul nu isi va putea reface la fel de rapid resursele si efectul va fi unul invers.
- Te antrenezi prea mult sau prea intens
Poate ca ai vazut ca in sala de forta la care mergi fiecare are propriul sau stil. Unii se antreneaza o perioada mai indelungata, altii termina exercitiile inainte ca unii sa finalizeze primul tip de exercitiu.
Ceea ce trebuie sa stii este ca perioada recomandata pentru antrenamente, in cazul in care cauti cresterea masei musculare, este estimata la 45 minute. Incearca asadar sa nu depasesti acest interval.
Pe de alta parte, asta nu inseamna sa te suprasoliciti cu un antrenament foarte intens. Vei leza muschii, articulatiile si ligamentele si te vei putea vedea pus in situatia de a efectua o artroscopie de umar, cum a fost si cazul meu. Nici eu nu m-am nascut invatat, dar am reusit sa invat din propriile greseli. O luxatie anterioara a umarului a recidivat, am fost nevoit sa apelez la acest tratament pentru a vedea exact ce tratament este mai potrivit. Prin urmare nu va recomand sa va suprasolicitati cu exercitii foarte intense, pentru ca veti avea de suferit.
- Nu iti incalzesti corpul inainte de antrenamente
Poate ca ai vazut persoane care intra direct in sala de forta si incep exercitiile fara niciun repaus sau fara vreo incalzire. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci la fel. Permite-i corpului sa isi intre in ritm, aloca un timp pentru incalzire, indiferent daca asta inseamna cateva serii de repetari doar cu o bara, fara greutati sau o usoara alergare pe banda.
Mai simplu spus, daca nu faci o incalzire, risti sa te accidentezi. Articulatiile, muschii si tendoanele sunt ca un mecanism complex, ce trebuie “uns” periodic. Supunandu-le la efort dintr-o data nu vei obtine decat durere, febra musculara accentuata si – Doamne fereste! – chiar accidentari destul de grave.
- Te alimentezi necorespunzator
Daca obiectivul tau este cresterea masei musculare, e mai mult decat evident ca va trebui sa respecti si o dieta corespunzatoare. De fapt, aceasta strategie se aplica inclusiv daca obiectivul tau este sa slabesti sau doar sa te mentii in forma.
Fara un aport alimentar suficient, corpul nu va avea resursele de energie necesare pentru a face fata activitatilor intense la care il supui atunci cand te antrenezi. Va apela astfel la rezerve si – contrar asteptarilor – vei observa o scadere a masei musculare.
- Nu te odihnesti suficient
Nu spun asta doar ca sa ma aflu in treaba, e un fapt demonstrat stiintific. In timpul somnului, corpul regenereaza tesutul muscular distrus sau suprasolicitat in timpul antrenamentelor. Cele 8 ore de somn pe noapte iti sunt astfel mai mult decat necesare.
- Te grabesti sa vezi rezultatele
Aceasta ultima greseala le rezuma pe toate cele enumerate anterior. Trebuie sa fii constient/a ca un corp suplu, tonifiat si musculos nu poate fi obtinut peste noapte, mai ales daca te afli abia la inceputul misiunii. Nu te va ajuta daca vei creste greutatile, daca vei alerga mai mult pe banda sau daca vei parcurge echivalentul a zeci de kilometri pe bicicleta stationara.
Incepe usor, conform cu capacitatea proprie, apoi creste treptat intensitatea si greutatile cu care exersezi, fara sa uiti de alimentatie si odihna. Evita greselile pe care le-am facut la randu-mi, daca vrei ca rezultatele sa nu intarzie prea mult sa apara.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.