Lovitura de stat din Turcia, 2016, condusă de Erdogan?
Lovitura de stat din Turcia, lovitură eșuată este un motiv în plus de îngrijorare în ceea ce privește modul de influențare a evenimentelor de către americani. Clericului Fethullah Gulenaflat în exil în Statele Unite, este menţionat ca principal instigator sau ca unul dintre iniţiatori. Fost aliat al președintelui Erdogan până acum câțiva ani, acum a devenit un dușman personal al său.
Efectele acestei lovituri de stat sunt grave atât pe plan intern, dar și pe plan mondial.
Turcia este stat membru NATO și pare a fi un pilon principal al alianței în coasta Rusiei. Nu trebuie trecut cu vederea că anterior acestei lovituri de stat eșuate au fost discuțiile telefonice între Putin și Erdogan, de la sfârșitul lunii iunie, discuții ce au părut că încep să detensioneze situația dintre cele două țări. Cei doi lideri de stat deciseseră chiar să se întâlnească faţă în faţă în viitorul apropiat. Oare America nu s-a folosit de Clericului Fethullah Gulenaflat pentru a face imposibilă această apropiere?
În primă instanță SUA găzduiește pe cel care a vrut să destabilizeze Turcia.
Regimul lui Erdogan este unul bazat pe Islam, regim care a dus la activarea celulelor extremiste ale Daech, cel mai recent fiind atacul de pe Aeroportul Ataturk din Ankara. De când a venit la putere Erdogan, 28 august 2014, susținut de americani incidența atacurilor teroriste în Turcia a crescut.
Lovitura de stat din Turcia condusă de Erdogan?
Istoricul loviturilor de stat în Turcia modernă arată că aceasată ultimă lovitură a a eșuat.
27 mai 1960 – general Cemal Gursel
Premierul, miniștrii de externe și finanțe au fost judecați și executați. 300 militari, 500 magistrați înlăturați din sistem.
12 martie 1971 – general Memduh Tagmac
Demirel a demisionat în 3 ore de la înaintarea Memorandumului. Profesorul Nihat Erim a fost numit prim-ministru. Asasinarea lui în 1980 a grăbit alta lovitura de stat, condusă de generalul Kenan Evren, seful Armatei.
12 septembrie 1980 – general Kenan Evren
Kenan Evren a devenit președinte ales în Parlamentul rezultat din alegerile organizate în temeiul noii Constituții adoptate în 1982.
Memorandum-ul din 1997
Șeful Armatei, gen. Ismail Karadai, a prezentat un text cu 55 de puncte din toate domeniile societății, acceptate de președinte.
Premierul a fost convocat la Statul Major General și i s-a cerut să semneze textul redactat de militari, angajament implicit la aplicării lui. Documentul prevedea și interdicția de a activa în politică pentru Recep Erdogan.
Autorii memorandum-ului au fost judecați după venirea la putere a AKP – partidul lui Erdogan – și condamnați la închisoare.
Din cele 4 lovituri de stat – 1960, 1971, 1980, 2016, primele trei au fost executate de conducerea Armatei si au schimbat puterea.
Lovitura de stat din Turcia condusă de Erdogan?
Ultima, cea din 2016 probabil a fost și un fel de revoltă de nemulțumire a celor pedepsiți de partidul lui Erdogan.
Iată ce spune site-ul Deutsche Welle în articolul Occidentul şi clarobscurul unui puci în puci
„………., este,……… clar ca lumina zilei ce a făcut Reccep Tayyip Erdogan din sutele de morţi cu care s-a soldat această prezumtivă loviluţie. A declanşat un puci propriu, erdoganian, alcătuit din epurări, arestări şi demiteri ilegale a mii de militari, poliţişti, magistraţi, care, într-un stat de drept demn de acest calificativ, nu pot fi eliminaţi din funcţii decât pe bază de procese derulate după toate regulile civilizaţiei.”
Același site mai spune :
„Pus la grea încercare de criza refugiaţilor, de terorismul statului islamic şi de războiul sirian, vestul crede că are imperioasă nevoie de Turcia, oricum ar fi şi s-ar comporta ea. Concomitent, vestul nu dispune de lideri în stare să admită că în fostul imperiu otoman este la lucru nu doar un tiran probabil corupt ci, potenţial, un viitor Führer islamist cu ambiţii totalitare, suficient de abil să se folosească de democraţie spre a o lichida.Unul care nu s-a mulţumit să-şi niveleze presa, prin arestarea de jurnalişti critici, total nevinovaţi, ci a început să-şi epureze sistematic armata, aparatul judiciar şi poliţienesc cu ani înainte de puci, spre a-şi putea continua în linişte opera de islamizare a statului.”
În același timp Reccep Tayyip Erdogan a procedat precum Iliescu: A chemat poporul ca să susțină democrația, lucru ce pare deaprte de realitate. Poporul turc în necunoștință de cauză s-a lăsat manevrat Să fie începutul sfârșitului lumii civilizate așa cum ne-am obișnuit s-o știm
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.