Turcii seculari izolați în epoca post-lovitură de stat

2
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Turcii seculari ¹ se simt izolați în epoca post-lovitură de stat din Turcia

Printr-o represiune brutală a loviturii de stat turcii seculari au fost reduși la tăcere și se simt din ce în ce mai mult  privați de drepturi și izolați

Mulțimea chemată ca  susținători ai președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a inundat străzile de-a lungul week-end, cântând pro-guvern și cântări islamice.  Turcii seculari au rămas acasă și au tăcut după încercarea de lovitura militară.

Înlăturarea  eșuată a partidului de guvernământ AKP, (Partidul  Justiției și Dezvoltării), a fost un triumf pentru majoritatea musulmană din Turcia, care îl susține pe Erdogan pentru a fi nu numai un lider cu înclinații islamice, dar și un  stâlp de nădejde care  rămâne la putere.

Turcia are o lungă istorie a loviturilor de stat militare care au lansat  lideri considerați prea musulmani sau prea de stânga, iar faptul că Erdogan a supraviețuit ultimei încercări de lovitură de stat este un motiv de bucurie pentru  cei care s-au simțit mult timp marginalizați  de constituția laică a națiunii

Cu toate acestea, preocuparea a copleșit turcii seculari si moderați care sunt îngrijorați de soarta lor într-o Turcie, în care partidul AKP, ațâțat de Erdogan a început să elimine  toți adversarii posibili, arestând mai mult de 8.000 de persoane, dintre care aproape 3.000 de judecători.

„Mă simt ca un minoritar “, a declarat Ugur Zaman, un chelner în vârstă de 24 de ani, din districtul Tunali din Ankara, un cartier central cunoscut pentru baruri și restaurante, toate acestea rămânând închise  sau fiind în acest week-end.

“Adepții lui Erdogan sunt ca un cult”, a declarat Zaman pentru  DW. “Ei știu ca au  putere acum și Erdogan îi încurajează.”

Ce opțiune a mai rămas

Zaman, care este homosexual și nu practică nici o religie, a declarat că și-a petrecut week-endul  vorbind cu prietenii despre ceea ce ar trebui să facă în continuare. Mulți au început să aplice pentru programe universitare în străinătate, care este singura lor opțiune din teama ca țara lor o va lua pe calea unei societăți mai puțin laice, mai puțin democratice, cu un singur partid de guvernământ.

Zaman spune ca va părăsi Turcia daca i se ivește șansa

Zaman spune ca va părăsi Turcia daca i se ivește șansa

“Ne-am dezvoltat și schimbat foarte mult, dar asta a fost până acum 10 de ani”, a spus Zaman. “Turcia s-a schimbat. Nu se mai poate vorbi liber. Noi nu putem protesta așa cum ne-am obișnuit și acum mă gândesc mai mult la siguranța mea decât orice altceva.”

Oamenii care nu susțin AKP, partidul de guvernământ și nici platformă religioasă se simt din ce în ce mai marginalizați, mai în afara  din politici, urmărind evoluțiile de pe margine, neavând nici  un cuvânt de spus pentru viitorul țării.

De exemplu, Zaman a remarcat mai mulți furnizori turci de servicii de telefonie mobilă, cum este Telekom Turcia, oferă apeluri gratuite, text și pachete de date pentru clienții lor, în week-end pentru a facilitarea mitingurile și în timpul sărbătoriri înfrânferii loviturii de stat, în timp ce în alte momente de criză, cum ar ca atacurile teroriste, site-urile de social media sunt de obicei blocate în întreaga țară.

Același lucru este valabil și pentru adunările publice. De-a lungul week-end, transport in comun a fost gratuit în Istanbul și Ankara pentru a permite mișcarea în  masă a suporterilor AKP.  Paradele gay, mitinguri de pace și manifetsații pentru ziua de 1 Mai au fost interzise în ultimii ani.

“Ei au închis parada Gay Pride din Istanbul în ultimii doi ani, dar atunci când oamenii doresc să val steagul AKP, ei sunt liberi să o facă atâta timp cât ei doresc acest lucru”, a spus Zaman.

Aceasta este traducerea articolului scris de Diego Cupolo pentru site-ul Detche Welle,  Secular Turks feel isolated in post-coup Turkey.    Am împărțit articolul în două părți

CONTINUAREA AICI


 

¹Turcii seculari = turci adepți ai secularismului- laicități

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

2 comentarii

 1. Salut Mugurel !
  ” Gand la gand cu bucurie ” 🙂
  de-i vorba de TURCI, despre TURCI sa fie ! 🙂
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2016/07/20/
  si chiar si mai multe intr-un articol ce-l voi posta cat de curand ! 🙂
  O saptamana pe placul <3 tale, prietene ! 🙂
  NU rata raspunsurile ce ti le-am dat acolo unde ai comentat azi …
  Sandu.

 2. PS ! 🙂
  Cum se simt acum ” turcii seculari ”
  asa s-au simtit si ROMANII dezbinati si invrajbiti in cei 10 ani ( 2004-2014)de regim basist 🙁
  de penalul Traian Basescu , trimis recent in JUDECATA pentru AMENINTARE……………) 🙂 🙂 🙂

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.