Turcii seculari izolați în epoca post-lovitură de stat





Turcii seculari ¹ se simt izolați în epoca post-lovitură de stat din Turcia
Printr-o represiune brutală a loviturii de stat turcii seculari au fost reduși la tăcere și se simt din ce în ce mai mult privați de drepturi și izolați
Mulțimea chemată ca susținători ai președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a inundat străzile de-a lungul week-end, cântând pro-guvern și cântări islamice. Turcii seculari au rămas acasă și au tăcut după încercarea de lovitura militară.
Înlăturarea eșuată a partidului de guvernământ AKP, (Partidul Justiției și Dezvoltării), a fost un triumf pentru majoritatea musulmană din Turcia, care îl susține pe Erdogan pentru a fi nu numai un lider cu înclinații islamice, dar și un stâlp de nădejde care rămâne la putere.
Turcia are o lungă istorie a loviturilor de stat militare care au lansat lideri considerați prea musulmani sau prea de stânga, iar faptul că Erdogan a supraviețuit ultimei încercări de lovitură de stat este un motiv de bucurie pentru cei care s-au simțit mult timp marginalizați de constituția laică a națiunii
Cu toate acestea, preocuparea a copleșit turcii seculari si moderați care sunt îngrijorați de soarta lor într-o Turcie, în care partidul AKP, ațâțat de Erdogan a început să elimine toți adversarii posibili, arestând mai mult de 8.000 de persoane, dintre care aproape 3.000 de judecători.
„Mă simt ca un minoritar “, a declarat Ugur Zaman, un chelner în vârstă de 24 de ani, din districtul Tunali din Ankara, un cartier central cunoscut pentru baruri și restaurante, toate acestea rămânând închise sau fiind în acest week-end.
“Adepții lui Erdogan sunt ca un cult”, a declarat Zaman pentru DW. “Ei știu ca au putere acum și Erdogan îi încurajează.”
Ce opțiune a mai rămas
Zaman, care este homosexual și nu practică nici o religie, a declarat că și-a petrecut week-endul vorbind cu prietenii despre ceea ce ar trebui să facă în continuare. Mulți au început să aplice pentru programe universitare în străinătate, care este singura lor opțiune din teama ca țara lor o va lua pe calea unei societăți mai puțin laice, mai puțin democratice, cu un singur partid de guvernământ.
“Ne-am dezvoltat și schimbat foarte mult, dar asta a fost până acum 10 de ani”, a spus Zaman. “Turcia s-a schimbat. Nu se mai poate vorbi liber. Noi nu putem protesta așa cum ne-am obișnuit și acum mă gândesc mai mult la siguranța mea decât orice altceva.”
Oamenii care nu susțin AKP, partidul de guvernământ și nici platformă religioasă se simt din ce în ce mai marginalizați, mai în afara din politici, urmărind evoluțiile de pe margine, neavând nici un cuvânt de spus pentru viitorul țării.
De exemplu, Zaman a remarcat mai mulți furnizori turci de servicii de telefonie mobilă, cum este Telekom Turcia, oferă apeluri gratuite, text și pachete de date pentru clienții lor, în week-end pentru a facilitarea mitingurile și în timpul sărbătoriri înfrânferii loviturii de stat, în timp ce în alte momente de criză, cum ar ca atacurile teroriste, site-urile de social media sunt de obicei blocate în întreaga țară.
Același lucru este valabil și pentru adunările publice. De-a lungul week-end, transport in comun a fost gratuit în Istanbul și Ankara pentru a permite mișcarea în masă a suporterilor AKP. Paradele gay, mitinguri de pace și manifetsații pentru ziua de 1 Mai au fost interzise în ultimii ani.
“Ei au închis parada Gay Pride din Istanbul în ultimii doi ani, dar atunci când oamenii doresc să val steagul AKP, ei sunt liberi să o facă atâta timp cât ei doresc acest lucru”, a spus Zaman.
Aceasta este traducerea articolului scris de Diego Cupolo pentru site-ul Detche Welle, Secular Turks feel isolated in post-coup Turkey. Am împărțit articolul în două părți
¹Turcii seculari = turci adepți ai secularismului- laicități
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.