Vechi si nou in domeniul alimentarii cu apa in Romania
Vechi si nou in domeniul alimentarii cu apa in Romania. In prezent, alimentarea cu apa se poate obtine cu ajutorul forajelor de mica si mare adancime, cu utilaje moderne si foarte eficiente. De-a lungul vremii, pe teritoriul actualei Romanii, a existat o intensa activitate pentru a asigura accesul oamenilor la resurse de apa potabila. In continuare, vom urmari o scurta sinteza a lucrarilor de alimentari cu apa in tara noastra.
Vechi si nou
Arheologii au scos la iveala existenta unor conducte tubulare din ceramica in zona cetatilor dacice Blidaru, Costesti si Gradistea Muncelului. Alaturi de acestea, bazinele cu pereti realizati din material lemnos sau zidarie, dovada a ingeniozitatii getilor, serveau drept instalatii utile pentru limpezirea apei provenite din raurile de munte. Si cetatile Tomis, Callatis si Histria de pe malul marii prezinta vechi captari de apa subterana, cum ar fi apeducte care asigurau necesarul de apa pentru locuitori. Cert este faptul ca accesul la apa era intermediat de puturile sapate in stratul freatic, iar modalitatea oraseneasca de alimentare cu apa nu era foarte diferita de cea din lumea satelor actuale. Uneori, apa potabila se transporta de la izvoare, cu butoaie pana in oras unde urma a fi vanduta, persoanele care se ocupau cu aceasta indeletnicire purtand numele de “sacagii”. Primele cunostinte despre alimentarea centralizata cu apa vorbesc despre orasele Iasi si Focsani, fiind mentionate in cronicile acestora spre sfarsitul secolului XVII. In Bucuresti, distributia de apa se facea la cismele, fiind inaugurata o retea de conducte. Mai tarziu, au aparut breslele cismigiilor, organizatii infiintate de domnitorul Alexandru Ipsilanti (1775).
Secolul XIX aduce progrese semnificative in eficientizarea lucrarilor de alimentare cu apa. Primii beneficiari ai instalatiilor de apa interioara au fost spitalele si locuintele boieresti. Pentru prima data, la Iasi, in 1843, sunt inlocuite conductele rudimentare din tuburi de ceramica cu tuburi din metal. A urmat o perioada de inflorire in ceea ce privea dezvoltarea procedeelor de captare a apei si alimentarea in marile centre urbane. Ca personalitate proeminenta in acest domeniu, s-a distins inginerul Elie Radu. Lucrarile de alimentare conduse in mai multe orase – Bucuresti, Botosani, Targu Ocna, Sinaia etc., s-au remarcat printr-o functionare durabila, fiind considerate arta inginereasca. Putem aminti si alti ingineri de prestigiu in domeniu: Dionisite Germani, Henri Theodoru, a caror activitate s-a extins prin proiecte de alimentary cu apa in Pitesti, Tulcea, Curtea de Arges etc. Sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial a facilitat practicile de gospodarire comunala, ca urmare a cresterii economiei si instruirea cadrelor tehnice care sa supervizeze si sa implementeze diverse modalitati, constructii si instalatii pentru a capta, trata si transporta apa.
In cazul in care aveti nevoie de fundatii speciale, compania cu o vasta experienta, SC Prodac SRL, va ofera o larga paleta de
piloti forati, multiple lucrari in vederea proiectelor de foraj epuisment, precum si studii geothenice de elita, realizate de personal calificat.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.