Legea conversiei creditelor în franci elveţieni






Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric mărește pătura celor privilegiați din România. Dacă noi blamăm pe beneficiarii ajutoarelor sociale ce le primesc necuvenit, prin extrapolare și acești beneficiari ai creditelor sunt beneficiari ai unor foloase necuvenite.
Când au cumpărat creditul în franci elvețieni nu au ținut seama că există pericolul unei pierderi. La cursul Băncii Naţionale a României (BNR), un franc elveţian valora în jur de 1,9-2 lei în 2007 şi 2,2-2,4 lei în 2008, deci apăruse o devalorizare.
La rândul meu am cumpărat un credit în euro la valoarea euro de 3,6 lei. Ultima rată am plătit-o la valoarea de 4,5 lei. Cu toate acestea nimeni nu a cerut o conversie la valoarea istorică, chiar dacă rata devalorizării a fost mult mai mică decât în cazul francilor elvețieni.
Un alt exemplu este un credit în lei unde dobânda a fost triplă față de cea aplicată creditelor în franci elvețieni.
Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric mărește pătura celor privilegiați din România.
Faptul că Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost adoptată în plen de 248 de parlamentari, reprezentând totalul deputaţilor prezenţi în sala de plen, deci în unanimitate arată adevărata față a subiectului. PSD caută să își mărească baza electorală. Spun asta pentru că legea a fost promovată de PSD. Oare politica nu mai are culoare în România. Oare interesele electorale îi orbesc atât de mult pe parlamentari?
Legea conversiei : speculații valutari sperând ca parlamentul să îi scoată din necazuri pe spinarea celor mulți
Iată și două citate din declarația Consiliul Patronatelor Bancare din Romania: «CPBR, in apelurile sale adresate membrilor Parlamentului României, a subliniat faptul ca dincolo de interesele particulare si pe termen scurt ale unor consumatori, orice masuri gândite la nivel de portofoliu de credite trebuie sa fie bine fundamentate si analizate astfel încât sa se evite dezechilibre pe piața creditării si chiar si intre debitorii băncilor. In mod special dorim sa atragem atenția asupra pericolului de a crea, pe de o parte, inechități intre consumatorii care nu-si mai pot rambursa creditele si cei care nu mai doresc sa si le achite, iar pe de altă parte o inegalitate vădita între clienții care au ales creditele în RON, la dobânzi ridicate dar fără risc valutar, și clienții care au ales creditele in valuta, cu dobânzi mai mici dar cu risc valutar.
Ne exprimăm speranța că autoritățile în drept de a sesiza Curtea Constituțională vor uza de aceste prerogative, pentru a evita consecințe ce vor afecta atât băncile cât și consumatorii prin deteriorarea situațiilor financiare ale celor dintâi, care se vor răsfrânge asupra capacității de creditare ale celor din urmă, cât și prin scăderea nivelului de predictibilitate legislativă și, deci, a scăderii atractivității României ca destinație de investiții în general”, se arată în comunicatul CPBR.»
Pentru a acoperi costurile făcute cu aplicare acestei legi vom plăti toți cetățenii. Dacă se va hotărî ca aceste costuri să fie suportate de bănci vom avea parte de unele falimente sau vor trebui acoperite de sta, adică de noi prin impozitele plătite.
Cum se artă și în comunicatul CPBR: „scăderea nivelului de predictibilitate legislativă și, deci, a scăderii atractivității României ca destinație de investiții în general”. Și așa nu dau năvală investitorii străini, dar văzând aceste legi preferențiale cu iz electoral vor fi tot mai circumspecți cu mediul de afaceri din România.
Tot noi românii de rând vom avea de suferit. Și mai este un alt aspect. Acești profitori, căci în ultimă instanță obținerea de credite în franci elvețieni nu a fost decât o speculație valutară din partea lor, ne vor râde în nas și vor face alte astfel de speculații sperând ca parlamentul să îi scoată din necazuri pe spinarea celor mulți.
Această acțiune în forță a acestor speculanți valutari este un fel de atac terorist împotriva unei țări, recte România.
Dacă 51.000 de clienţi continuă să aibă aproximativ 54.000 de împrumuturi în franci al căror sold total se ridică la aproximativ 5,7 miliarde de lei, informație oferită de BNR, atunci înseamnă că 51.000 de indivizi pot influența parlamentul. Unde mai este democrație mult trâmbițată.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.