Ventilatii și aerisiri.

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Ventilatii și aerisiri. Proiectare și execuție

Ventilatii și aerisiri. Tubulatura

Ventilatii și aerisiri. Proiectare și execuție

Îmi aduc aminte că în 2004 lucram într-un șantier naval din România pentru un armator occidental. Până atunci lucrasem pentru URSS și alte țări din blocul sovietic, unde se cerea mare și sănătos, rezistent. Printre multe alte cerințe deosebite de stilul nostru anterior de a lucra, armatorul occidental ne-a cerut modificarea canalelor de ventilatie a cabinelor cu altele mul mai ușoare din aluminiu. Cu greu am găsit atunci pe piața noastră românească niște tubulatură pentru ventilație de la o firmă care astăzi se numește Professional Vent Systems SRL. Tubulatura achiziționată de la ei a fost una de calitate și la 10 ani de la darea în exploatare a navei, când am fost într-o vizită la bordul ei am aflat ca nu a fost înlocuit nici un centimetru din ea.

Ventilatii și aerisiri. Proiectare și execuție

Ventilatii și aerisiri. Ventilator tubulatură

Ventilatii și aerisiri. Ventilator tubulatură

V-am spus toate acestea pentru că de curând un amic de-al meu care are o mică făbricuță m-a solicitat în legătură cu sistemul de ventilație al halei sale.

Hala era cu ventilatoare din anii ’80, iar motoarele trebuiau reparate și bobinate anual. Tot sistemul de ventilație era terminat, singurul care mai funcționa era cel al ventilației naturale. Cum el dorește să treacă la producția în trei schimburi, trebuie să aibă o ventilație cât mai eficientă. El m-a rugat pe mine, știind că m-am ocupat și cu proiectarea sistemelor de ventilație navale, să îl ajut.

Am făcut o schemă în mare și apoi am început să caut pe internet furnizori de materiale. Atunci am dat peste cei de la Vent Systems SRL  și mi-am adus aminte de ei. În funcție de datele găsite am reproiectat toată instalația amicului  meu și cu acest proiect m-am dus la el. Fără nici o reținere el a comandat materialele necesare, ventilatoare și tuburi de ventilație la firma de mai sus.

Am găsit câțiva băieți cu care lucrasem pe vremuri pe care amicul meu i-a angajat pentru perioada execuției și ne-am apucat de treabă.

Când am început să tăiem și să dăm jos vechile canale de ventilație am găsit că tabla din care erau făcute era de multe ori lipsă iar în interior erau  reziduuri de până la 50 mm grosime, sedimentate. Acestea împiedicau ventilatoarele să asigure debitul de aer necesar. Demontarea acestor canale vechi a durat o săptămână.

Odată terminată operațiunea ne-am apucat să montăm noile tubulaturi primite și în trei zile am terminat cu monta ventilatoare noi, cu tot. Am uitat să vă spun că amicul meu urmează să desfășoare o activitate bazată în mare parte pe sudură, așa că o ventilare normală și suficientă a halei este neapărat necesară. Pentru aceasta la fiecare masă de sudură am făcut și câte un sistem independent de ventilație naturală care să evacueze gazele de la locul respectiv.

Am avut ceva probleme cu avizarea proiectului, însă și acolo am avut noroc. Chiar dacă eram angajatul amicului meu, nu mai eram autorizat pentru astfel de proiecte. Am găsit pe cei care avizau proiectele și lucrările în domeniu. Acolo am găsit pe un fost coleg deserviciu, de pe vremuri,  care după ce l-a avizat. Este normal că a trebuit ca amicul meu să plătească taxa necesară avizării.

 A doua zi după ce a avut hala gata a început să aducă agregatele necesare pentru activitatea sa și a început lucrul. Trebuia să scoată cheltuiala, dar așa nu mai avea teama că poate fi amendat pentru o aerisire necorespunzătoare.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.