Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

De curând am hotărât să instalez, la casa mea de vacanță, din Bulgaria, o centrală termică. Este vorba de o zonă  undeva între Balcik și Varna, într-o zonă stâncoasă de pe malul Mării Negre.

 Multă lume m-a întrebat de ce am cumpărat o casă de vacanţă în Bulgaria. Primul motiv a fost preţul.  Am găsit la Vama Veche o casă, denumită aşa doar în acte şi cu o curte de 200 mp. Casa era de nelocuit trebuind să fie  demolată şi construită alta în locul ei. În Bulgaria casa era şi mobilată şi puteam să mă mut direct în ea. Casa era construită doar  ca reşedinţă de vară,  iar  faptul că am montat o centrală termică a fost doar o altă viziune a mea asupra confortului, pentru că am dorit să pot folosi această casă şi iarna. Preţul casei  din Vama Veche era  dublu faţă de cât am dat pe casa din Bulgaria.

Datorită faptului că terenul este foarte accidentat în zonă nu există reţea de gaze naturale  din cauza pericolului de prăbuşire a rocilor. Urmare a acestei situaţii am căutat o variantă mai economică pentru a-mi încălzi casa pe parcursul ierni.

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Pe lângă varianta încălzirii electrice am avut şi varianta încălzirii cu brichete sau peleţi. Am căutat şi am găsit pe site-ul www.stropuva-romania.ro  o variantă, cea cu centralele Stropuva.

Centralele Stropuva sunt cunoscute ca „Boiler de uz casnic pe bază de combustibil solid”. Aceste centrale pot încălzi între 20 până la 400 mp cu combustibil solid: lemn, cărbune, brichete de rumeguș.

Soluţia cu tipul de combustibil pe care am gândit să o folosesc a fost cea a brichetelor de rumeguş, o variantă ecologică, foarte căutată în toată lumea.

Aceste centrale sunt construite pentru a încălzi atât cu combustibili ecologici cum sunt peleţii sau brichetele de rumeguş, dar şi pentru cărbuni sau lemne. Diferența între combustibilii folosiţi constă în puterea calorică a fiecărui tip de combustibil. Eu am considerat cărbunii şi lemnul ca un combustibil care dăunează grav sănătăţii planetei, aşa că am recurs la brichetele de rumeguş.

Pentru a-mi asigura brichetele ca şi peleţii necesari am făcut un contract cu municipalitatea din Bulgaria în care mă angajam să preiau toate resturile de tip rumeguş sau alte resturi vegetale (rezultate în procesul de toaletare a arborilor şi arbuştilor) şi transformarea lor în brichete sau peleţi. Căutând mai bine am găsit şi alte ateliere de  tâmplărie în zonă aşa că  am asigurat problema combustibilului şi în perspectivă.

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Vine iarna, vine frigul, cum ne încălzim?

Poate mă veţi întreba de ce am ales Stropuva? Este o centrală robustă, şi poate folosi toate tipurile de combustibil solid. Este drept că executarea instalaţiei  necesită cunoştinţele unui instalator profesionist. Este puţin mai complexă! Avantajul este că oferă un confort termic sporit şi cheltuieli minime cu combustibilul folosit.

Anul acesta este primul în care folosesc centrala. Deja am pornit-o şi pe timp de o săptămână am făcut doar două încărcări. Cu circa 100 kg de brichete m-am încălzit 0 săptămână! Este drept că este posibil ca iarna să fie nevoie de ceva mai multe lemne, ţinând seama de temperaturile net mai scăzute din acest anotimp, dar şi cu 150 kg de brichete consumate pe săptămână tot voi ieşi în câştig. Aşa mă gândesc să îmi cumpăr o astfel de centrală şi aici în  România, pentru a o înlocui pe cea cu gaze pe care o am acum.

Pentru că eu nu locuiesc în permanenţă la casa de vacanţă, am solicitat un prieten bulgar ce stă la două case distanţă de mine,  să meargă din când în când şi să verifice să nu se facă prea frig şi să mai pornească centrala când crede că este nevoie.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte