Lift şi clădirile înalte.
Lift şi clădirile înalte. Apariţia liftului¹ a însemnat un plus de civilizație şi confort în spaţiul urban.
Puţină istorie nu strică, aşa că trebuie să aflaţi că: „Primul ascensor comercial din lume a fost instalat de compania de ascensoare Otis în magazinul universal E.V. Haughwout & Co. din New York, în martie 1857. După faza hidraulică, primul ascensor electric a fost creat de firma Siemens în Mannheim în anul 1880. În SUA printre primele coduri privind funcționarea ascensoarelor au fost cele introduse în 1914 (Boston), 1916 (California) și 1918 (New York City). Codul din 1918 din New York City restricționa viteza la 700 picioare/minut (cca 213 m/minut), dar în 1931 această restricție a fost revizuită pentru a putea instala ascensoare cu viteza de 1000 picioare/minut (cca 304 m/minut) în Empire State Building.”
Lift şi clădirile înalte, o normalitate în viaţa de azi
Am vorbit despre acestea pentru a arăta cât de util este un lift într-o clădire multietajată. Din păcate la noi în oraş există patru clădiri cu câte zece etaje şi altele patru cu câte opt etaje. Din acestea toate numai în două de opt etaje liftul este funcţional. În celelalte locatarii nu au mai fost interesate de reparaţii şi aceste lifturi stau acum inutile în cuştile lor. Un efort tehnic al omenirii ajuns să devină inutil cu toate că există în România societăţi care se ocupă cu construcţia şi cu operaţiuni de service pentru ascensoare, platforme si scari rulante. Spre deosebire de acest aspect dezolant, în care sărăci şi indolenţa oamenilor sunt cauzele distrugerii lucrurilor bune, trebuie ştiut că acolo unde se vrea se poate apelând la firme specializate în service pentru ascensoare să readucă confortul în casele voastre. Aceste firme de service pentru ascensoare pot întreţine şi pe viitor ascensorul dumneavoastră şi să îl facă să meargă la parametri normali contra unor sume decente!
¹Un lift este un mecanism ce se mișcă pe direcție verticală și poate transporta persoane și/sau materiale între etaje într-o clădire sau în alte structuri, scutind persoanele respective de depunerea unui efort fizic ridicat pentru a urca sau coborî. Ascensoarele folosesc, în general, energia electrică pentru a se putea deplasa, sau o pompă hidraulică cu fluid pentru a ridica un piston cilindric.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.