Alegeri in Bulgaria şi Moldova

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Alegeri in Bulgaria şi Moldova. Cei patru candidaţi de astăzi

Alegeri in Bulgaria şi Moldova. Cei patru candidaţi de astăzi

Alegeri în Moldova. Astăzi, în două ţări vecine cu noi  au loc alegeri prezidenţiale. Lupta se dă în ambele cazuri între un candidat pro moscovit şi o candidată proeuropeană. La răsărit de noi, în Moldova, lupta se dă între Maia Sandu, şi rivalul său, Igor Dodon  cel care a avut un avantaj de aproximativ 10 la sută în primul tur al alegrilor.

Alegeri in Bulgaria

În Bulgaria lupta se dă între actuala preşedintă a Parlamentului, Țețka Țaceva, de orientare pro europeană şi Rumen Radev de orientare pro moscovită, comandant al aviaţiei bulgare, care conduce cu o marjă de 3,5%, potrivit datelor electorale. De menționat că în Bulgaria este pentru prima dată în istoria recentă când alegerile sunt obligatorii.  Normele electorale au fost schimbate în ceasul al unsprezecelea,au produs confuzie atat în rândul alegătorilor cât şi a candidaților.

În alegerile din Bulgaria candidatul Rumen Radev  a lăudat succesele justiţiei române în lupta contra corupţiei spunând că doreşte să se întâmple la fel şi în Bulgaria.

Unele agenţii de ştiri speculează faptul că ruşii ar dori să divizeze Europa în două, şi alte speculaţii. După mine simpatia lui Trump pentru Putin ar putea duce la detensionarea relaţiilor dintre cele două ţări, dar şi a relaţiilor dintre toate ţările europene. Sigur va fi o deschidere spre dialog şi nu un monolog ar surdului pe care aparţinea lui Obama.  Mulţi europeni au privit cu teamă până acum spre puterea militară Americii care venea în Europa. Nu era numai tehnică de luptă pentru apărare ci şi de intimidare a ţărilor în care soseau. O destindere ar duce la o creștere economică, absolut necesară acum când deja se simt efectele unei alte crize.

Nu putem să spunem că alegerile din America vor influența în acest moment voturile în aceste ţări. Trebuie să aşteptăm până mâine dimineaţă. 

 

 

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.