Curatenia ieri şi azi






Curatenia ieri şi azi
Curatenia este un factor esenţial al traiului din zilele noastre, în multe cazuri devenind o obsesie. Atitudinea faţă de curăţenie a oamenilor nu a fost aceeaşi pe parcursul istoriei
Curatenia ieri

Curatenia ieri şi azi
În China Antică, obligativitatea unui trup curat era o cerinţă definitorie pentru a trăi în societatea din acele vremuri. Chiar şi vechile populaţii europene care trăiau în sânul naturii precum celţii, tracii, germanicii, balticii şi slavii, se spălau des. Vechii hinduşi erau de asemenea foarte curaţi, cu atât mai mult cu cât ei au stabilit cele mai vechi seturi de reguli şi coduri de igienă, pe care le găsim în unele texte clasice ale hinduismului precum Manusmriti şi Vishnu Purana. De altfel, în hinduism, îmbăiatul este una dintre cele cinci Nitya Karmas (reguli zilnice), iar neîndeplinirea sa, era considerată un păcat greu. Baia regulată, a fost una dintre trăsăturile definitorii ale civilizaţiei Romei Antice. Băi publice deosebit de complexe şi elaborate au fost construite în toate oraşele de pe întinderea Imperiului Roman. Tot romanii au fost primii care au construit toalete publice care erau curăţite zilnic de un sistem de apeducte prin care curgea mereu apă.
Spre deosebire de epoca antică, în epoca medievală putem spune că oamenii erau împuţiţi. Ca o ciudăţenie voi menţiona că spălatul corpului şi parfumarea acestuia au fost puternic condamnate de Biserica Catolică şi grupurile de moralişti care vedeau în acest act nimic altceva decât invitaţia la desfrâu sexual. Uneori, după cum ne spun cronicile, monarhii erau intrau în contact cu apa doar când îi surprindea vreo ploaie torenţială. În acele vremuri se credea că apa îmbolnăveşte, iar spălatul trupului face ca pielea să se deschidă şi astfel intrau bolile în trup…

Curatenia ieri şi azi
Spălatul mâinilor după evacuarea nevoilor fiziologice a apărut de abia în secolul 19. Până atunci, oamenii se bazau (fără să ştie, evident) doar pe vigoarea sistemului imunitar. Săpunul începea să fie manufacturat de-abia în secolele 18-19, fiind făcut dintr-un amestec de sodă, cenuşă, grăsime de oaie, uleiuri şi plante aromate.
Curatenia azi
Pe mine mă ia groaza când mă gândesc cum ar fi să mănânc cu mâinile nespălate sau să nu fac baie niciodată. Este un comportament de neînţeles pentru omul modern. De fapt un astfel de mod de viaţă ca cel medieval ar fi dezastruos pentru populaţia actuală a globului.
După aceste mici spicuiri asupra modului de a fi tratată igiena pe parcursul timpului vom înțelege de ce sunt necesare măsuri sporite de igienă.
Astăzi există firme de livrat materiale de curăţenie aşa cum este www.clinit.ro şi altele care se ocupă cu igienizarea diferitelor locuri.
Este drept că la Clinit poţi găsi materiale de igienă folosite în mod industrial, mai mult decât cele pentru uz domestic.
Produsele dezinfectante oferite de Clinit sunt foarte puternice, dar nu au efect negativ asupra mediului deci sunt ecologice. La ei găsești şi o mulţime de consumabile pentru sistemul de igienă începând de la hârtie igienică, prosoape de hârtie, sau săpun lichid.
Cea mai mare parte a produselor lor sunt destinate consumului la scară mare, pentru WC-uri publice sau pentru curatenia clădirilor de birouri, spitale, etc.
Curatenia este un factor de civilizație care nu mai poate fi ignorat.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.