Gheata carbonica şi fum greu






Gheata carbonica şi fum greu
Gusturile se schimbă în funcţie de epocă, iar acum la nunţi, botezuri şi alte evenimente organizate în public, se foloseşte gheața carbonică pentru a crea senzația de nori sau fum. Vaporii care se ridică dau o notă de ezoteric, ceva desprins din cărţile de poveşti, subliniind importanţa evenimentului. În dansul lor mirii par a fi parte din nori. Este un efect de scenă foarte utilizat de multe ori şi în filme sau spectacole de teatru. Efectul creat se mai numește şi fum greu cu gheaţă carbonică.
Fum greu cu gheaţă carbonică.
Pentru cei interesaţi să înţeleagă cum se produce acest fum greu iată câteva detalii mai departe. Gheața carbonică este dioxid de carbon solid lipsit de culoare, are un miros acrișor-picant, non-inflamabil și ușor acid. Când ajunge la temperaturi sub −56.4 °C și presiuni mai mici de 5.13atm, dioxidul de carbon (CO2), trece de la o formă solidă la o formă gazoasă, printr-un proces numit sublimare. La presiune atmosferică, sublimarea / desublimarea are loc la −78.5 °C. Densitatea gheții este variată, dar se situează de obicei între aproximativ 1.4 și 1.6 g/cm3. Temperatura scăzută și sublimarea directă a gazului face din gheața carbonică un eficient lichid de răcire, fiind mai rece decât gheața și totodată nelăsând nici un reziduu.

Gheata carbonica şi fum greu
Imediat ce gheața carbonică a fost plasată în apă, procesul de sublimare este accelerat, formându-se nori denși de ceață. Această proprietate este utilizată în locuri precum teatre, discoteci, atracții cu case bântuite sau cluburi de noapte, locuri unde sunt folosite mașini de fum pentru crearea unor efecte speciale. Gheața carbonică mai este folosită pentru obținerea efectului de fum în paharele de băutură. Produsul este non toxic, băuturile pot fi consumate în deplină siguranță (vor avea totuși un foarte ușor gust de sifon datorat dioxidului de carbon). Gheața carbonică (gheață uscată) este recomandată pentru șampanie, cocktail-uri și băuturi tari: consumate foarte reci, tăria și agresivitatea (asprimea) alcoolului nu se mai simte, dar iese în evidență aroma.
Pentru a avea efectele dorite trebui ca spectacolul să fie regizat de nişte profesionişti și să se utilizeze aparatură adecvată. Aparatura se numeşte mașină de fum greu şi dacă principiile de funcționare a mașinii de fum greu sunt destul de complicate, până la urmă, ceea ce contează este rezultatul vizibil.
Având în vedere că temperatura mediului la sublimarea gheții carbonice este de -78.5° C, manipularea acesteia fără echipamente de protecție este extrem de periculoasă. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul în care părțile corpului sunt expuse la această temperatură, rezultatul ar fi o serie de arsuri (așa-numitele „degerături”) cauzate de fenomenul fizic cunoscut drept „congelare”. De aceea, ori de câte ori manipulaţi gheață carbonică, folosiţi în mod obligatoriu ustensilele speciale.
Din punct de vedere al sănătăţii trebuie avut în vedere ca atunci când ne aflăm într-un mediu unde sublimează gheaţa carbonică, se foloseşte fum greu, durata să nu fie prea mare pentru că ar putea apare fenomenul de hipercapnie¹.
¹ Hipercapnie crestere a concentratiei de dioxid de carbon in sange. Hipercapnia este un semn de hipoventilatie alveolara (diminuarea intrarilor si iesirilor de aer in alveolele pulmonare). Hipoventilatia se observa in caz de insuficienta respiratorie si este asociata, in general, cu o micsorare a concentratiei in oxigen din sange si cu o acidoza respiratorie (cresterea aciditatii sangelui).
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.