Reverenda , scurtă trecere în revistă
Reverenda scurtă trecere în revistă
Religia este cea care foloseşte de multe ori simboluri în desfăşurarea vieţii preoţeşti. Așa cum o uniformă militara are mai multe componente definitorii precum diferenţa dintre o uniformă pentru paradă şi cea pentru instrucţie sau pentru front, tot aşa există şi elemente diferite pentru straiele preoţeşti care sunt diferite de la religie la religie.
În religia Creştin Ortodoxă clerul poarta doua tipuri de vesminte: liturgice si neliturgice. Cele neliturgice reprezintă îmbrăcămintea zilnica a clerului, iar la slujba se poarta sub vesmintele liturgice. Îmbrăcămintea neliturgică poarta denumirea de reverenda şi rasa. Deosebirea dintre ele este că rasa se încheie chiar pe mijloc si are deschizături largi la mâneci; ea se poarta peste reverenda. Reverenda sau anteriul este un veșmânt lung, ajustat pe corp, în tradiția bizantină fără nasturi în față. Preoții romano-catolici poartă 33 de nasturi la sutană, echivalentul celor 33 de ani ai lui Isus din Nazaret.
Odată hirotonit, preotul nu mai are voie sa îşi dea jos reverenda, decât numai in cazuri excepționale. Aceasta este mărturia tuturor marilor duhovnici. Reverenda trebuie purtata neîncetat de către preot, precum neîncetat trebuie păstrat cu grija si harul primit de acesta in Taina Hirotoniei. Chiar daca harul nu sta in reverendă, reverenda ajută însă la păstrarea harului.
Reverenda pilde și învăţături
În povestea „Maslinul si reverenda” se vorbește de înțelepciunea cuviosul Paisie în pilda dată unui tânăr preot care dorea să renunţe la reverenda: as putea cumva sa numai port reverenda când ies în oraș in mijlocul lumii? Cuviosul Paisie îi spune: Hai mâine şi am sa-ti dau răspunsul.
Tânărul preot plecă. Cuviosul Paisie se rugă toata noaptea ca să îi descopere Dumnezeu răspunsul corect… A doua zi tânărul venise pentru a afla răspunsul. Iar cuviosul Paisie îi pregătise pe atunci un pom decojit din grădină… şi îl arătă tânărului. Tânărul uimit de urâțenia copacului îi zice: de ce ați făcut fapta asta, uitați cum arata de urat copacul… La care cuviosul Paisie îi zice: uită-te așa la el bine, așa e si preotul sau călugărul care nu își poarta reverenda pe el ca acel pom decojit! Iar tânărul cerând iertare de la dansul s-a retras pentru a sluji în continuare lui Dumnezeu cu reverenda pe el.
Cele mai de sus fiind spuse concluzia este că trebuie vorbit despre reverende preotesti care se încadrează în hainele preoțești, spre deosebire vesmintele preoţeşti purtate în funcţie de rangul său (diacon, preot sau arhiereu), îmbrăcate doar la slujbe (peste dulamă) şi a căror culoare se poate schimba în funcţie de sărbătoare şi fastul slujbei.
Biserica însă limbajul şi tradiţiile ei, iar un om care pretinde că are o anumită cultură generală (nemaivorbind de cei care se pretind a fi „creştini ortodocşi”), trebuie să cunoască aceste lucruri.
Pentru că am vorbit atât despre aceste lucruri trebuie ştiut că ele sunt confecționate la diferite ateliere profilate numai pe acest tip de confecții.
Un astfel de atelier cu experienţă de peste 34 de ani este SC Crilovic SRL. Datorită şi experienței acesta este liderul de piață în domeniu, producând întreaga gamă de haine şi veşminte bisericeşti la preţuri acceptabile.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.