Femeia care a „inventat” rochia alba de mireasa
Ceremonia nuntii dateaza din Evul Mediu, atunci cand aceasta nu reprezenta doar o simpla uniune intre doua persoane care se iubeau, ci o asociere intre doua familii, doua afaceri si chiar intre doua tari. Chiar daca astfel de ceremonii au existat in multe culturi inca din secole indepartate, in Vest rochia de mireasa nu a fost intotdeauna de culoare alba si extravaganta ca in zilele noastre. Dimpotriva.
In ziua de azi, cand poti cumpara sau inchiria rochii de mireasa, adevarate opere de arta, este greu sa crezi ca vreodata miresele purtau rochii peticite la nunta sau ca la casele regale rochia alba de mireasa era considerata purtatoare de ghinion.
Potrivit istoricilor, tinuta alba de nunta a fost purtata pentru prima data la casele regale de catre Printesa Philippa a Angliei, in anul 1406; era vorba de fapt despre o tunica cu o pelerina din matase alba. A fost doar un caz izolat. Moda rochiei albe de mireasa avea sa fie impusa insa in urma cu mai putin de 180 de ani, dupa ce Regina Victoria a Angliei a purtat o rochie alba in totalitate, la nunta cu Printul Albert, in anul 1840. Viitoarea regina nu a ales sa poarte rochia alba pentru ca simboliza puritatea, asa cum ne-am putea gandi, ci pur si simplu pentru ca ii placea culoarea alba.
Pana la acea data, rochiile de mireasa puteau avea orice culoare si croiala, in functie de tara. In China, India, Vietnam si alte tari din Asia, rochia de mireasa era rosie, culoare care se credea ca aduce noroc. Si la vechii celti miresele purtau rochii de culoare rosie pentru ca simboliza fertilitatea, iar daca sotul le murea, la a doua casatorie purtau rochie de culoare neagra. In general insa, miresele sarace se casatoreau in cea mai buna rochie pe care o aveau in casa, indiferent de culoare. De cele mai multe ori rochia cea buna nu era insa lipsita de petice.
Interesant de stiut este ca inainte de perioada victoriana, in Franta, albul era culoarea doliului de cand Regina Maria a Scotiei a provocat un adevarat scandal cu rochia sa de mireasa. Aceasta a imbracat rochia sa preferata alba in ziua nuntii cu mostenitorul tronului Frantei, in anul 1558. Lumea nu i-a urmat insa modelul, ci dimpotriva a blamat-o. Cand sotul reginei a murit, la doi ani de la nunta, lumea a crezut ca rochia alba de mireasa a fost cu ghinion. Astfel, de cele mai multe ori femeile nobile purtau la nunta rochie de culoare albastra, culoare care, fiind asociata cu Fecioara Maria, simboliza puritatea.
Pe de alta parte, culoarea alba era inaccesibila pentru persoanele de rand din intreaga Europa pentru ca tesaturile de culoare alba erau scumpe si greu de intretinut. Dupa nunta Reginei Victoria, rochia alba de mireasa a fost asociata cu persoanele cu stare materiala buna, devenind astfel ceva „cool”.
Moda a explodat in secolul 20, cand au inceput sa apara magazinele care comercializau rochii albe de mireasa. Astazi, vorbim despre o adevarata afacere in materie de rochii de mireasa, astfel cea mai scumpa de rochie ajungand, in 2006, la suma astronomica de 12.000.000 dolari (acoperita in totalitate de diamante, in valoare de 150 de karate), fiind creata de Martin Katz Jewelers si Renee Strausse. Culoarea alba ramane in continuare preferata mireselor chiar si dupa aproape 180 de ani de cand a fost „impusa” de Regina Victoria. In plus, tot mai multe mirese din ziua de astazi aleg sa poarte rochii de mireasa printesa, capabile sa dea un aer regal celor ce le imbraca.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.