Diferente intre service autorizat si service de cartier






Diferente intre service autorizat si service de cartier
În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 aprobata prin Legea nr. 167/2003, modificata si completata prin Ordonanța Guvernului nr. 40/2005 aprobata prin Legea nr. 373/2005, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menținute în circulație numai daca se face dovada încadrării acestora în cerințele tehnice specifice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului si în categoria de folosința conform destinației, prevăzute în reglementările naționale (RNTR 1/2005), prin inspecția tehnica periodica.

Diferente intre service autorizat si service de cartier
Obligația efectuării inspecției tehnice periodice precum si a respectării periodicității acestora în funcție de categoria vehiculului, revine deținătorului legal al acestuia.
Pornind de la aceste cerinţe ale legislaţiei româneşti trebuie să vedem unde se găsesc aceste StatiiITP.ro inspectia tehnica periodica şi cum se face.
În România exista nenumărate service-uri auto pentru a se face aceste inspecții dar este bine să fii la curent mereu cu cele mai noi stiri din domeniul auto, pentru a nu cade în abatere, sau pentru a-ţi proteja mai bine maşina.
Odată cu apariţia maşinilor care au un computer de bord a devenit mai grea reparaţia unor defecţiuni într-un service mic cu utilări minime. Din această cauză specialiştii în domeniul auto recomandă ca reparaţia să se facă în locuri autorizate şi cu dotarea corespunzătoare. Iată mai jos şi lista service-uri auto la care poţi merge fără grijă şi să repari maşina la cel mai înalt nivel calitativ.

Diferente intre service autorizat si service de cartier
Există multe site-uri care dau sfaturi auto, dar eu cred că www.StatiiITP.ro este cel mai bun. De ce? Sfaturile oferite sun întotdeauna în conformitate cu cele mai noi cerinţe, în acelaşi timp ele fiind regăsite şi în serviciile oferite.
Am găsit un articol la ei care m-a făcut să mă răzgândesc în ceea ce priveşte achiziţionarea viitoarei mele maşini, pentru că cea veche s-a uzat şi a ajuns să mă coste foarte mult întreţinerea ei.
Eram în dilemă: să iau una diesel cum este cea pe care o am sau una pe benzină. Citind articolul „Diesel sau benzina ? Ce motoare te cheama mai des in service?”, de pe site-ul lor, am fost convins pe deplin că una pe benzină este mult mai bună. Orice defecțiune la diesel va costa scump, iar utilizarea unui diesel în traficul urban uzează excesiv orice componentă, lucru pe care l-am constata şi eu la vechea mea maşină. Există păreri pro şi contra asupra acestei probleme dar eu am făcut o comparaţie între maşina mea şi a unui prieten, aceea fiind pe benzină. La un număr foarte apropiat de kilometri parcurşi pe el întreţinerea autoturismului –defecțiuni si piese de schimb – l-a costat cu circa 40% mai puțin decât pe mine.
Articolul de pe site a venit să confirme ceea ce eu am observat. Pe site normal că este o părere avizată a unor specialişti.
Diferente intre service autorizat si service de cartier
În urmă cu câțiva ani am mers la un service de cartier ca să schimb amortizoarele şi plăcuţele de frână. Nu mică mi-a fost mirarea când în atelier am văzut cum se dezmembrau maşini pentru piese de schimb. I-am rugat pe cei de la service să îmi pună piese noi pentru că aşa urma să le plătesc. Am devenit suspicios şi când m-am dus să ridic maşina am mers cu un prieten care şi el lucrează la un service, dar autorizat. Am cerut bon fiscal. Mi l-au dat şi atunci prietenul meu a început să verifice piesele. Amortizoarele erau vechi, din cele de la recondiţionare iar la plăcuțele de frâna se aplicase un alt ferodo¹.
Prinşi cu mâţa vopsită cei de la service au înlocuit piesele vechi cu altele noi, scoase din cutie, după care mi-au dat şi certificat de garanţie pentru lucrare.
În situaţia mea sunt mulţi alţi conducători auto şi iau plasă. Cea mai buna soluţie este să îţi duci maşina într-un service autorizat care are şi toate utilităţile necesare.
¹ FERODÓ s. n. țesătură de fire metalice și de azbest, folosită ca garnitură la discurile de ambreiaj, la saboții de frână etc.; metalazbest. (< fr., engl. ferrodo) sursa: MDN ’00 (2000) adăugată de raduborza Dex online.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.