Lunga iarna fierbinte. Ordonanţa 13/2017
Lunga iarna fierbinte.
Aseară am aflat că guvernul urmează să se întâlnească pentru a retrage ordonanta 13/12017. Nu sunt jurist ca să interprete întreaga ordonanță ci voi spune ce m-a nemulțumit în cuprinsul ei şi pentru ce am militat pentru abrogarea ei.
1. Alineatul (3) al articolului 269 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Favorizarea savarsita de un membru al familiei sau afin pana la gradul II nu se pedepseste.”
2. Dupa alineatul (3) al articolului 269 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
“(4) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.”Aceste două articole ar fi dezincriminat pe toţi cei care ar fi emis acte normative care să favorizeze membru al familiei sau afin pana la gradul II. Orice HCL sau OUG chiar dacă era vădit părtinitoare cu adresă exactă nu mai putea fi sancționat penal.
Lunga iarna fierbinte. Ordonanţa 13/2017
O altă nemulțumire este legată de stabilirea pragului minim de 200 000 lei
1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o ordonanta de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda…….
3) Dispozitiile alin. (1) si (2) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.”
În acest fel se fura până la 200000 lei fără a trebui să dai socoteală nimănui!
Pe lângă aceste lucruri am fost nemulțumit de modul în care guvernul Grindeanu a încercat prima dată şi a reuşit a doua oară, să treacă această ordonanţă, ascuns, fără cea mai mică transparenţă. De ce a făcut acest lucru? Aşa şi-a pierdut credibilitatea în ochii multor români.
Lipsa lor de comunicare directă cu opinia publică a produs o şi mai mare confuzie în rândul celor care au contestat această ordonanță. Mai este de urmărit ce s-a făcut cu a doua ordonanță, cea a graţierii, în ce stadiu a ajuns în parlament.
Abrogarea OUG 13/2017 a creat un precedent. Societatea civilă, prin acțiuni de stradă poate influenţa acţiunile guvernului, poate corecta anumite greşeli ale acestuia. Este un precedent periculos, chiar dacă rezultatul de ieri mă satisface pe mine. Pe alţi nu îi mulţumeşte.
Acum să vedem şi dacă PSD va reuşi să îşi continue programul de guvernare, program care a început să sufere modificări încă de la început. (v iniţiativa cu “Salariul minim de 2500 de lei pentru tinerii care termină o facultate în România“)
După aceste proteste imaginea României va rămâne profund afectată. Un aspect va fi cel al tinerilor şi copiilor care au manifestat paşnic pentru a susţine ceva în care au crezut, pe de alta încrâncenarea unui guvern care va fi asociat mereu cu unul care susţine necinstea şi care îşi apără corupţii.
Oare de ce nu a retras Grindeanu mai devreme aceasta ordonanța? A crezut ca presiunea străzii va scădea? S-a văzut că solidaritatea cu demonstranții a trecut peste Dunăre. Este un semn rău pentru orice democrație atunci când opoziția nu mai există, opoziția ca partid.
Opoziția a fost în această lungă iarnă fierbinte în stradă! Destul de grav.
Dragnea şi Grindeanu ar trebui să facă un pas înapoi pentru o perioada de timp!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.