Pompele centrifuge si motoarele lor

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Pompele centrifuge si motoarele lor

Pompele centrifuge si motoarele lor

Abilitatea de a transporta apa dintr-un punct in altul este foarte importanta pentru societatea moderna. Dispozitivul care pune acest lichid pretios in miscare a revolutionat toate industriile de la cea a fabricarii hartiei pana la cea a cimentului, a permis irigarea terenurilor si dezvoltarea comunitatilor, a orasele si satelor care aveau un acces precar la o sursa de apa. Este vorba bineinteles de pompa, o masina care misca fluidele, adica atat gazele cat si lichidele, prin actiune mecanica.
Exista mai multe categorii si tipuri de pompe, dar una dintre cele mai folosite si mai versatile este pompa centrifuga. Pompele centrifuge sunt folosite pentru a transporta fluidele prin conversia energiei cinetice de rotatie in energie hidrodinamica. Energia de rotatie necesara este generata de obicei de un motor electric.
Cele mai des transportate fluide prin intermediul unei pompe centrifuge sunt apa potabila, apa de canalizare si produsele petroliere fluide. Functia inversa a pompei centrifuge este turbina de apa care transforma energia potentiala a presiunii apei in energie mecanica de rotatie.
Fluidul intra prin gura de aspiratie din carcasa pompei si este preluat de elicea rotorului. Cand trece prin rotor, fluidul este accelerat (i se imprima o viteza mai mare), dar este si pus sub presiune. Fluidul este apoi impins spre gura de evacuare. In aceasta sectiune a carcasei fluidul este dezaccelerat (ii este scazuta viteza) si ii este crescuta si mai mult presiunea.

Pompele centrifuge si motoarele lor

Pompele centrifuge sunt de mai multe tipuri, fiecare concepute pentru un anumit scop si o anumita aplicatie. De exemplu, exista si pompe centrifuge care contin una sau mai multe rotoare montate pe acelasi ax sau pe axuri diferite. O aplicatie comuna pentru o astfel de pompa cu rotoare multiple este aprovizionarea cu apa a boilerelor industriale.
Pompele sunt folosite si pentru controlul substantelor solide. Astfel un sistem de control al unui camp petrolier trebui bazat pe mai multe pompe centrifuge: pentru nisip, de incarcare, pompa de forfecare, pompe submersibile pentru material aflat in suspensie. Desi toate aceste tipuri de pompe sunt diferite si au fost construite pentru functia pe care o indeplinesc ele au toate un element in comun: principiul de functionare.
Asa cum am mentionat anterior pompele necesita un motor electric care sa le ofere miscare de rotatie necesara transformarii in energie hidromecanica.
Ce este un motor electric? Intr-un fel este o masina similara cu o pompa, in sensul ca a revolutionat intreaga lume si functioneaza prin transformarea unui tip de energie in alta, in cazul acesta energia electrica in energie de rotatie sau lucru mecanic.
Asemeni pompelor, motoarele electrice sunt si ele impartite in mai multe categorii si tipuri. In primul rand, in functie de tipul de curent folosit, motoarele pot fi alimentate de la o sursa de curent continuu sau una de curent alternativ. Motoarele care folosesc curentul continuu se impart la randul lor in motoare electrice cu perii, fara perii, cu magneti permanenti, etc. Motoarele care il folosesc pe cel alternativ sunt trifazate, monofazate, sincrone sau asincrone.
Din punct de vedere al modului de operare, motoarele se bazeaza pe principiile electromagnetismului. In principiu, orice motor electric are trei componente principale: rotorul (partea rotativa a motorului electric si cea care livreaza miscarea de rotatie), statorul (partea stationara) si intrefierul (spatiul dintre rotor si stator, care joaca un rol important in performanta finala a motorului). Pentru construirea unui motor electric simplu este nevoie de un conductor prin care trecem un curent electric, transformandu-l astfel intr-un electromagnet. Introducem apoi electromagnetul in interiorul unui camp magnetic creat de actiunea unui magnet permanent sau a unui alt electromagnet. Datorita caracteristicii polilor magnetici de fi respinsi de alti poli identici sau atrasi de poli diferiti se va crea o miscare de rotatie continua atat timp cat alimentam sistemul cu energie electrica. Aceasta miscare de rotatie este apoi livrata prin intermediul unui ax la dispozitivul pe care dorim sa il punem in miscare, in cazul acesta o pompa centrifuga.
Este important atunci cand montam un motor electric la o pompa centrifuga sa instalam unul cu o putere corecta. Astfel vom avea o unitate de pompare mai eficienta si cu o durata de viata mai mare. Altfel vom avea parte de o unitate care cere mai multa electricitate decat ar trebui sau care sufera constant de probleme electrice si care va ceda prematur.
In general, motoarele electrice au puteri prestabilitate, ceea ce inseamna ca in majoritatea cazurilor va trebui sa rotunjiti atunci cand determinati cat de mare sa fie motorul pe care il cuplati la pompa. Cu alte cuvinte daca pompa va indica o putere a motorului de cel putin 4,5 CP, atunci va trebui sa rotunjiti si sa folositi un motor de 5 CP. Desigur puteti sa apelati la o firma specializata in construirea si modificarea motoarelor electrice precum BRACO MES, care va va construi un motor care se pliaza perfect pe nevoile dumneavoastra.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte