Scurta istorie a pastilelor de slabit
Pe parcursul ultimilor 200 de ani, pastilele de slabit au avut un viitor incert – perceptia publica si utilizarea lor s-au schimbat in mod dramatic, creandu-se ideea, mai ales in legatura cu unele pastile, ca sunt periculoase pentru sanatate.
Scurta istorie a pastilelor de slabit
Initial, medicamente precum Fen-Phen, Dinitrophenol si alte anfetamine erau considerate unele miraculoase, capabile sa creeze o silueta slaba dupa folosirea a doar cateva capsule. La doar cativa ani de succes si popularitate acestea au fost retrase de pe piata pe motiv ca sunt periculoase sau chiar mortale.
Cautarea unor alte solutii medicamentoase de slabit a fost una constanta pana in perioada victoriana. Astfel de pastile au fost permanent percepute drept cea mai atractiva solutie de a pierde kilograme. Administrarea unor capsule este simpla, te fereste de solutiile dureroase si de exercitiile fizice uneori extenuante. Altfel spus, ele promit rezultate deosebite, o silueta trasa prin inel fara a face schimbari semnificative in viata de zi cu zi.
Pastilele de slabit in Epoca Victoriana
Primele pastile de slabit folosite in Epoca Victoriana constau in oua de tenie invelite in „creta” pentru a avea forma de pastila. Tenia este un parazit care se ataseaza de peretele intestinului pentru a prelua nutrientii proveniti din mancarea digerata. Asta poate duce la pierderea de kilograme, mai ales daca folosesti mai multe tenii in acelasi timp. In realitate insa aceste tenii provoaca dureri de stomac, blocheaza intestinele si duc la alte probleme de sanatate. In final, dupa ce tenia a fost utilizata ea trebuie inlaturata inainte de a deveni prea mare. Pentru asta tenia este „atrasa” cu un pahar de lapte cald sau este omorata folosindu-se diferite combinatii chimice. Chiar daca aceasta metoda de slabit a fost folosita initial in secolul 19, este interesant de stiut ca inca se mai practica si in zilele noastre, chiar daca in America, de exemplu, comercializarea teniilor este ilegala.
La sfarsitul Epocii Victoriene, pastilele de slabit capata o nuanta mai stiintifica, trecandu-se la un alt nivel. Apare Fat Reducers, pastile ce au ca ingredient extract de tiroida, care creste rata metabolismului. In ciuda efectelor adverse asupra inimii, care duc in unele cazuri la decese, aceste pastile raman pe piata pana prin anii 1960.
Imbunatatiri in perioada celui de al II-lea Razboi Mondial
Usor, usor cercetarea in domeniul pastilelor de slabit se imbunatateste, iar lipsa unei legislatii in domeniu este contracarata de masuri noi. In anii 1930 Dinitrophenol era perceputa drept cea mai populara si de succes pastila de slabit. In prima faza, cercetarile au aratat ca medicamentul creeaza febra, care duce la un consum ridicat de calorii.
Dinitrophenol a fost inclus in diverse produse de slabit aflate pe piata. In lipsa unui control al produsului, consumatorii erau sensibili la efectele adverse precum hipertermie si uneori deces. Din anul 1938, in America apare o Food and Drug Administration (FDA), iar Dinitrophenol este unul dintre primele medicamente interzise.
In timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, soldatii luau amfetamine pentru a rezista oboselii, dar le era diminuata si pofta de mancare. Astfel, in anii 1950, amfetaminele devin populare si in randul populatiei obisnuite in incercarea de a slabi. Existau si numeroase efecte adverse, mai ales ca amfetaminele creeaza dependenta: convulsii, accidente vasculare cerebrale, palpitatii, diaree, gura uscata si anorexie. Toate aceste lucruri au dus la folosirea tot mai rara a amfetaminelor. Astazi, ele sunt inca recomandate de medic doar in cazuri de obezitate morbida.
Un alt medicament de slabit care a cunoscut un imens succes pe piata a fost Fen-Phen. In anul 1997 a fost retras de pe piata la recomandarea FDA. Fen-Phen era o combinatie intre alte doua pastile de slabit de succes: Fenfluramine si Phentermine. Acest medicament devine incredibil de popular in America; doar in anul 1996, medicii au eliberat peste 18.000.000 de retete. Motivele interzicerii sale au fost: hipertensiune pulmonara, leziuni ale inimii si anomalii ale valvelor inimii. Un alt medicament de slabit retras de pe piata a fost Dexfenfluramine, cunoscut si ca Redux.
Pastilele de slabit in epoca moderna
Dupa mai multe accidente provocate de diverse pastile de slabit, unele devenite celebre si in Romania, in ultimii ani cunosc o puternica popularitate pastilele de slabit naturale, realizate pe baza de plante. Nume celebre precum Leonardo DiCaprio si George Clooney au fost asociate in presa straina cu consumul de diverse astfel de pastile de slabit.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.