Romania 2017 pe calea scumpirilor şi dizolvării puterii sale economice





Romania 2017 pe calea scumpirilor

Romania 2017 pe calea scumpirilor şi dizolvării puterii sale economice sursa foto National
Într-un articol anterior spuneam “Decimarea pensionarilor, ţelul PSD. Atunci cine îi mai votează?” Multi prieteni m-au certat ei văzând o creştere a pensie fără celelalte efecte perverse care iau naștere din măsurile populiste de majorări salariale şi a pensiilor care nu se bazează pe o creştere economică sustenabilă.
Romania 2017 pe calea scumpirilor şi dizolvării puterii sale economice
Exemple care să susţină faptul că economia românească nu va mai putea susţine sectorul bugetar şi pensiile apar pe zi ce trece. Iată ce se spune într-un articol din ziarul National:
“La finalul lunii februarie, 120 de companii, fiecare cu active de peste un milion de euro, aveau deja cereri de insolventa pe rolul instantelor.
Numărul cumulat al angajaților acestor societăți se ridica la 20.000, iar cifrele lor de afaceri însumează peste 1,5 miliarde de euro. Dintre acestea, majoritatea activează în industrie, arata o analiza a practicienilor în insolventa CITR. Acest domeniu deține în prezent 54% dintre activele imobilizate ale celor 120 de companii, 48% din numărul lor total de angajați si un sfert din cifra de afaceri cumulata. Un semnal de alarma vine și dinspre sectorul construcțiilor”, se spune într-un articol din Naţional
Acestea nu sunt decât exemple în care vor scădea încasările de la bugetul de stat. Dar vin şi scumpirile aşa cum este cea a gazelor de la 1 aprilie: “Prețul gazelor va crește cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejați pe parcursul anului de eventuale creșteri neașteptate de prețuri pe piața liberă, a declarat, joi, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, prezent la o dezbatere pe teme energetice.” sursa Capital.

Romania 2017 pe calea scumpirilor şi dizolvării puterii sale economice
Alt exemplu este cel cu preţul lemnelor de foc care în această iarnă s-a dublat.
Preţul energiei electrice a crescut spectaculos. Concret, anul acesta, tariful energiei a crescut de aproape 10 ori. De la o medie a tarifului de 33 euro pentru un MWh, anul acesta preţul a ajuns să fluctueze între 300 şi 400 de euro pe Mwh. Cazul consumatorilor casnici este deosebit de cel al companiilor. Populația are un tarif controlat şi un coş de aprovizionare strict reglementat. Deci noi consumatorii casnici nu am simțit, dar atâta timp cât cheltuielile firmelor cu energia electrică creşte acestea vor trebui să recupereze de undeva şi acest undeva va fi preţul produselor sau serviciilor.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, informează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. De acest lucru sunt considerați vinovați inspectorii ANAF cărora li s-a micșorat salariul. Este ceva ce nu prea înțeleg. Inspectorilor ANAF li s-a scăzut salariul iar agentilor de politie li se măreşte prin aplicarea hotărârii de a primi o cotă procentuală din cuantumul amenzilor date. Oare nu este o încercare de întărire a statului polițienesc?
Rata anuală a inflației și-a continuat trendul ascendent, în condițiile în care prețurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeași lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
Acestea au fost numai câteva exemple ale valului de scumpiri ce ne așteaptă, unde şi pe lângă tot populismul măsurilor negândite ale guvernului Grindeanu, vine şi influenţa instabilităţii Uniunii Europene, unde nu avem un ministru de externe care să fie activ în plan european pentru a-şi susţine ţara.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.