Pompele submersibile şi primăvara






Pompele submersibile şi primăvara
Pompele submersibile şi primăvara
Odată cu venirea primăverii oamenii încep să se preocupe de grădinile lor cu zarzavaturi, cele mai multe aşezate în apropierea caselor, niște grădini din curte.
Seceta din ultimele veri îi îndeamnă pe oameni să fie precauţi şi caută să îşi asigure mici sisteme de irigaţii, pentru a nu risipi banii cu înființarea culturilor.
Metoda cea mai ieftină de realizare a unor mici sisteme de irigaţii este cea a folosirii apei din pânza freatică, care încă mai poate fi folosită.
De curând am fost solicitat să realizez un astfel de sistem, pentru cineva de la ţară care a găsit firma mea prin căutări pe internet.
La prima vizită am convenit să săpăm mai întâi un puţ şi să vedem la ce adâncime se află pânza freatică. Apoi stabilim celelalte elemente ale instalaţiei.
Era primăvară şi oricum după zăpezi pânza era destul de sus. În cele din urmă am hotărât să săpăm la 50 m adâncime unde se pare ca este o pânză freatică cu o mare rezervă. Asta mai ales că poziția puţului era undeva pe un mic deal.
Adevărul a fost că am găsit „din prima” ce căutam aşa că am putut să stabilim în continuare ce trebuia să facem. Am ales mai întâi una din numeroasele pompe submersibile Shop-Einstal cu debit şi presiune adaptate situaţiei.
Pompele submersibile şi primăvara
Odată puţul forat am ales pompa submersibila 4skm torrent 150, produsă de Aquatechnica, o pompă rezistentă dar şi uşor de manevrat. Debitul de 2,4 m³/h era suficient pentru că sistemul de irigaţie urma să fie prin picurare. Pompa umple un rezervor iar de acolo se alimentează o instalaţie ce udă prin picurare.
Pentru că pompa nu era prevăzută cu aşa ceva, eu am hotărât să adaptez la pompă şi un flotor plutitor electric care să oprească pompa când rămâne fără apă, pentru a evita mersul pompei în gol în cazul în care puţul avea să sece.
A trebuit să mai adaptez şi pornirea şi oprirea automată a pompei în funcţie de nivelul apei din rezervorul unde aceasta refula. Toate aceste îmbunătăţiri aveau să aducă un plus de confort utilizatorului instalaţiei.
Probabil această pompă nu a fost gândită ca să funcţioneze aşa însă îmbunătățirile aduse de mine au fost pentru funcţionarea întregului sistem în siguranţă.
La o săptămână după ce am fost contactat, am reuşit să dau în funcţie întregul sistem aşa cum a dorit clientul, oferindu-i garanţie pentru 2 ani.
Problema mea a început să apară mai târziu când vecinii săi văzând cât de eficient este sistemul au venit cu cereri către noi pentru a realiza acest lucru şi în gospodăriile lor.
Pe mine m-a bucurat pe deoparte, dar pe de alta gândul că exploatarea intensivă a unei astfel de resurse de apă poate aduce prejudicii pânzei de apă freatică.
Este vreme multă de când era bătaie pe pompele submersibile KAMA, ruseşti, iar în acele vremuri nu era o exploatare aşa de intensivă a pânzei freatice.
Apăruse o adevărată industrie subterană care se ocupa cu repararea acestora, cele mai multe fiind aduse din fostul URSS.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.