Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

În Olteniţa au dispărut asociaţiile de proprietari cu peste doua decenii în urmă pe vremea când primar era dl Stefan Dumitru.

S-au desfiinţat, aşa cum se spunea pe atunci ca să nu mai fugă „administratorii cu bani”, idee de genul „noi nu ne vindem ţara” şi ţara a ajuns pe butuci. Au luat naştere alte societăţi comerciale gen Termourban, Ecosal (astăzi) şi altele unde au apărut directori peste directori şi angajaţi peste angajaţi. Locatarii şi apoi proprietarii aveau impresia că plătesc mai puţin, dar în realitate costurile erau mai ridicate pentru a acoperii cheltuielile noilor regii înfiinţate.

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

De atunci a crescut numărul restanţierilor  cu milioane de lei, blocurile au devenit tot mai neîngrijite, sute de apartamente au fost modificate în mod abuziv. O adevărată junglă.

Eu aş vrea să vorbesc  puţin de blocul în care locuiesc, blocul G, nr 64, de pe Bulevardul Republicii.

În urmă cu 10 ani s-au făcut reparaţii în subsol de in vecin al nostru, Fane,  care este instalator de meserie. Culmea că Fane nu a terminat lucrarea chiar la scara lui.

În ultimul timp instalaţiile din subsol  s-au degradat, aşa că este nevoie să se cureţe mizeria şi apoi să fie reparat. Ne-am hotărât şi majoritatea a fost de acord. Am hotărât să strângem câte 100 de lei de apartament pentru a plăti lucrările şi materialele necesare. A apărut şi altă problemă. Nu am găsit oameni care sa cureţe canalul termic cu lopata. Există o singură echipă care lucrează la negru şi cere un preţ extraordinar de mare.

De câteva luni ne chinuim şi tot nu reuşim. Din 16 de apartamente la scara „A” au dat 15 din 16 familii iar la scara B au dat 9 din 16 familii.

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

Acum să îi luăm pe cei care nu au dat

Sacra “A”

 1.  Familia  care nu a dat a promis că vor da, momentan având probleme materiale deosebite.

Scara B nu au dat

 1. V.Nicolae de la ap 3 nu a dat decât 50 de lei invocând motivul că nu locuieşte aici. El nu mai da.
 2. V.Niculina, de la apartamentul 4, a spus că ea nu dă pentru că nu locuieşte în apartament.
 3. V.Gelu Părinte Paroh la Valea lui Soare, care motivează că vrea să vândă apartamentul şi să plătească cel care cumpără. Eu credeam că un preot trebuie să fie un exemplu pozitiv într-o comunitate, iar despre vânzare se chinuie de ani de zile să îl vândă.
 4. M.Violeta tot promite ca va da dar deocamdată nu știe când
 5. J.Toma a promis ca va da dar când…Dumnezeu ştie;
 6. M.Corina, soţia lui Fane care a făcut în trecut reparația, nu vrea să dea
 7. T.Rodica este plecată de ani de zile în Grecia şi nu am putut contacta pe nimeni
 8. Încă o persoană a dat 50 de lei urmând ca zilele astea sa dea si restul

Bunul simt sau legea. Cine va învinge?

Cu toate acestea există o cale legală de ai obliga să plătească, iar recuperarea cheltuielilor se poate face cu executor judecătoresc. Calea este lungă şi anevoioasă aşa că am prefera să conştientizeze toată lumea ca este necesar.

Conform Noului cod civil, articolele 631-686

„Instituţia proprietăţii comune este reglementată prin Codul Civil (articolele 631-686);

Coproprietatea forţată

– se află în coproprietate forţată:

 • bunurile considerate părţi comune, despărţiturile comune, bunurile aflate în proprietate periodică, bunurile care constituie amintiri de familie;
 • bunurile comune necesare sau utile pentru folosirea a două imobile vecine, situate pe linia de hotar între acestea, cum ar fi potecile,
 • bunurile comune afectate utilizării a două sau a mai multor fonduri, cum ar fi o centrală termică sau alte instalaţii care deservesc două sau mai multe clădiri, un drum comun într-un cartier de locuinţe sau alte asemenea bunuri;
 • orice alt bun comun prevăzut de lege;

– fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari;

– cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota parte din dreptul fiecărui coproprietar……CODUL CIVIL – Art 631-686

Este drept că ar trebui să ne organizăm dar nimeni nu mai vrea pentru că zic ei costă mult. Sigur ar costa mai puţin lucrările de reparaţii şi întreţinere.

Poate cei de la scara B în frunte cu părintele Gelu se vor trezi şi vor reveni la o atitudine mai conciliantă.

 

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte