Scurt ghid pentru a alege microscoape

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Scurt ghid pentru a alege microscoape

Scurt ghid pentru a alege microscoape

Scurt ghid pentru a alege microscoape

Indiferent de scopul pentru care vor fi utilizate, un lucru este cert: conteaza foarte mult cum vei alege un produs din gama de microscoape disponibila pe piata. Varietatea optiunilor este caracteristica si acestei categorii, in special prin faptul ca trecerea catre online a majoritatii magazinelor amplifica si mai mult oferta. Recunosc ca am „trisat” putin – am cerut cateva sfaturi de la reprezentantii www.precisa.ro cu privire la alegerea de microscoape. Vi le prezint in continuare.

Scurt ghid pentru a alege microscoape

Tipul microscopului ales este primul lucru de care trebuie sa tii cont. In principiu, poti alege intre un microscop optic sau unul digital. Cele optice erau mult mai des intalnite in trecut, fiind primele aparute si garantand si rezultate pe masura asteptarilor. Odata cu evolutia tehnologica, aceste microscoape optice au fost insa inlocuite de cele digitale, care au mai multe facilitati, precum posibilitatea de a oferi vizualizarea imaginilor analizate direct pe ecranul computerului, fiind destinate utilizari profesionale, in laboratoare de cercetare.

Daca ai nevoie de un microscop scolar, sau de unul pe care il vei folosi mai mult la nivel de hobby, poti merge pe varianta optica. Pentru uz profesional este indicat insa un microscop digital.

Parametrii vizuali reprezinta un criteriu important de selectie atunci cand vine vorba de microscoape. Aici vei tine cont de lentilele obiectivului, daca este vorba de un microscop optic, sau de rezolutia camerei incorporate intr-o varianta digitala. Din nou prezinta importanta scopul in care vei utiliza. Spre exemplu, daca nu cauti un microscop foarte scump si vrei sa analizezi cu el suprafete si obiecte de dimensiuni mici (de ex. monede, miniaturi, timbre, insecte sau altele), o versiune optica ce poate mari de minim 20 de ori iti va fi suficienta.

Daca iti doresti sa analizezi elementele studiate la nivel celular, va trebui sa alegi un microscop cu performante extinse de marire. La nivel uzual, scolar sau de hobby iti va fi suficient un dispozitiv care mareste de peste 100 de ori, insa la un nivel profesional, pentru utilizare in laboratoare de cercetare, va trebui sa optezi pentru o putere de marire de minim 1000 de ori.

Monocular sau binocular? In acest caz, diferenta este data de modul de citire si proiectia imaginii finale. Microscoapele monoculare sunt mai potrivite pentru nivel scolar/hobby, cele binoculare (sau chiar trinoculare) fiind utilizate in cercetare si aplicatii profesionale. De asemenea, conteaza foarte mult daca se alege un microscop conventional sau unul stereo. Diferenta consta in preluarea si formarea imaginii finale: microscoapele conventionale ofera o imagine 2D, iar cele stereo formeaza o imagine preluata din 2 unghiuri diferite, fiind citita pe retina umana ca 3D. Pentru un plus de acuratete, specialistii precisa.ro recomanda variantele cu viziune stereo.

Portabilitate si pret. Cu siguranta iti vei dori un aparat portabil, atunci cand vei avea de analizat diverse mostre si in afara laboratorului. Daca iti pui intrebari in privinta pretului, acesta este dat de toti parametrii enumerati anterior. Recomandarea mea personala este sa te documentezi foarte bine inainte de a alege, pentru a gasi microscopul potrivit nevoilor tale. Daca vrei si un sfat de la experti, iti recomand echipa www.precisa.ro – aceiasi care m-au lamurit si pe mine, in calitate de necunoscator, despre optiunile disponibile cand vine vorba despre microscoape.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.