Eugen Mihaescu: Capitalism vs. comunism.

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Eugen Mihaescu: Capitalism vs. comunism.

Eugen Mihaescu: Capitalism vs. comunism. sursă foto: Wikipedia

Într-un amplu articol publicat în Evenimentul zilei, «Eugen Mihaescu, pictor, grafician, şi scriitor: „Cuvântul cheie din România de azi este minciuna, care sprijină denunţuri” » apărut pe 10 aprilie,  întrebat de reporter despre plecarea sa în America face câteva remarce asupra acestei experiențe.

Eugen Mihaescu: Capitalism vs. comunism.

«Nu există libertate. În România atunci când aveam un proiect mi se spunea că nu am voie să fac aia şi ailaltă. Când am ajuns în America a fost simplu. Mi s-a spus : „Ai voie să faci numai asta!” Andrei  Koncealivski rezumă perfect diferenţa dintre sistemul comunist şi cel capitalist. Ai o libertate dacă eşti prieten cu gardianu-şef de exemplu, dacă faci ce vor ei, fie că asta se întâmplă în comunism sau în ceea ce se  spunea fals lumea liberă.»

Atunci când vine vorba de revoluția din 1989 din Romania el spune:

“Nu a fost o Revoluție, ci o lovitură de stat și știu asta pentru că, la sfârșitul verii ’88, Silviu Brucan a locuit în apartamentul meu de la New York. De acolo a vorbit cu Moscova, Londra și Washington. Am fost și eu absorbit, tangențial, de evenimentele preparatorii. “Scrisoarea celor șase” s-a scris în apartamentul meu. Ce s-a văzut la Televiziunea Română “Liberă” a fost o mișcare de figuranți, la propriu, regizată de Sergiu Nicolaescu avându-l ca asistent pe Ion Caramitru, cel care a ordonat “Foc!” asupra Bibliotecii Centrale Universitare.”

Când vine vorba despre Ion Iliescu acesta spune:

“Iliescu a considerat că trebuie să permită să apară această clasă a bogaţilor şi a capitalului românesc, care nu a făcut apoi nimic pentru ţară. Cei care au prosperat sub Iliescu, şi ulterior sub Băsescu, nu s-au gândit decât la ei, decât cum să se perpetueze la putere, vânzându-se – la fel cum se vindeau boierii pe vremea fanarioţilor – celor care credeau ei că decid pentru România, adică UE, americanilor şi mai puţin ruşilor.”

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.