Vesminte preotesti, cateva vorbe despre ele
Vesminte preotesti. Omul a început să îşi pună veşminte, iniţial pentru a se feri de frig. Mai târziu haina a devenit un element de distincție socială sau de modă.
Vesminte preotesti, cateva vorbe despre ele
Anumite haine, de multe ori sunt caracteristice unei anumite ocupaţii, aşa cum este vorba de vesminte preotesti.
Există în lume mii de biserici, fie ele creştine sau musulmane, iar fiecare dintre ele au adoptat o anumită ţinută.
Religia este cea care foloseşte de multe ori simboluri în desfăşurarea vieţii preoţeşti. Așa cum o uniformă militara are mai multe componente definitorii precum diferenţa dintre o uniformă pentru paradă şi cea pentru instrucţie sau pentru front, tot aşa există şi elemente diferite pentru veşmintele preoţeşti care sunt diferite de la religie la religie.
În religia Creştin Ortodoxă clerul poarta doua tipuri de vesminte: liturgice si neliturgice.
Cele neliturgice reprezintă îmbrăcămintea zilnica a clerului, iar la slujba se poarta vesmintele liturgice. Biserica a legiuit, încă din vechime, ca sfințiții slujitori sa se înfățișeze înaintea lui Dumnezeu în vesminte deosebite de cele obișnuite, fiindcă “in timpul slujbei ei închipuiesc pe cereștii slujitori ai lui Dumnezeu-Omul”. Pentru că îndeplinesc o misiune atât de sfântă şi de nobilă, dar si pentru a fi desemnați si recunoscuți ca miniștrii ai lui Dumnezeu si iconomi¹ ai tainelor cerești (I Cor. IV, 1), sfintele canoane si legiuiri bisericești au statornicit cu slujitorii bisericești să poarte chiar şi în viața de toate zilele costumul clerical, deosebit de cel al laicilor atât prin forma sau croială cât şi prin culoare.
Vesmintele liturgice propriu-zise pe care le poarta sfințiții slujitori în timpul oficieri serviciilor divine se deosebesc radical de vestimentația obișnuită (neagră) prin forma lor impunătoare si ornamentată, prin frumusețea culorii și calitatea materialului. “Preoții când sunt îmbrăcați cu podoaba Preoției arată că sunt slugi si ostași ai împăratului si marelui Arhiereu Iisus Hristos” se spune în vechile noastre pravile.
Între veşmintele liturgice există şi acolo o ierarhie în funcţie de importanța slujbei aşa cum sunt veşmintele ce se poartă la slujba Învierii Domnului, dar și de poziţia ierarhică a preotului
Pentru crearea acestor veşminte s-a creat o industrie existând ateliere specializate aşa cum este S.C. CRILOVIC SRL, unul dintre cele mai renumite din România. De fapt aceste veşminte pot fi realiyate numai pe teritoriul unde biserica îşi are întreaga structură ierarhică pentru că altfel pot apărea diferențe de interpretare sau alte neplăceri
În cadrul atelierului se execută orice obiect necesar bisericii, respectând tagmele şi instrucțiunile BOR.
Ca o observaţie de mirean pot spune că aceste veşminte de astăzi, coloritul şi aspectul lor general sunt rezultatul a secole de observaţie, de cercetare a comportamentului uman în faţa unor anumiţi stimuli.
Important în iconografia creştină ca şi în modelele cu care sunt împodobite aceste straie bisericeşti este culoarea albă care aduce veselie, dar şi celelalte culori vii care se găsesc în cadrul imaginilor de pe acestea.
¹iconóm, iconomi s. m. 2. Titlu onorific care se dă preoților pentru activitatea pastorală deosebită. ◊ Iconom al tainelor lui Dumnezeu = nume dat în sens metaforic apostolilor și preoților ca păstrători și săvârșitori ai sfintelor taine, nu numai ca propovăduitori. – Din gr. ikonomos.
sursa: D.Religios (1994) adăugată de blaurb. acțiuni
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.