Conditii necesare pentru a ridica o dronă în România





Conditii necesare pentru a ridica o dronă în România. Piaţa dronelor în România cunoaşte un avânt deosebit în ciuda opreliştilor de ordin legislativ care parcă se înmulţesc pe zi ce trece. Atunci când dorești să îţi cumperi o dronă trebuie să fii informat şi asupra condiţiilor de înregistrare ale acesteia.
Conditii necesare pentru a folosi dronele
Drona este „noul trend” în fotografie și filme, mai ales de amatori – dar în România, încă, este ilegal să decolezi şi să aterizezi o dronă într-un spaţiu intravilan dintr-un oraş sau localitate. Orice dronă care are o greutate cuprinsă între 15 kg şi 150 de kg trebuie să aibă permis naţional de zbor. Iată câteva cerinţe:
- Este necesara înregistrarea (identificarea) dronelor la Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR);
- De la 1 februarie 2016 nu mai este necesara obținerea unei aprobări scrise pentru a fotografia/filma in spațiul aerian extravilan, ci doar de o notificare telefonica la Ministerul Apărării Naționale; pentru filmarea în orașe, este necesară obținerea aprobării scrise din partea Ministerului Apărării Naționale.
- Costuri: 90 EUR + TVA / dronă (taxa pentru identificarea aeronavei);
- Valabilitatea înregistrării: nelimitata, pana la modificări ulterioare ale proprietarului sau operatorilor;
- Grad de dificultate la întocmirea documentației pentru înregistrare drone: redus.
Pentru înregistrarea unei drone este nevoie de: următoarele:
- Cererea de identificare
- Factura + dovada efectuării plații;
- Proces verbal de predare-primire a dronei;
- CI proprietar;
- Schema de dispunere a însemnelor de identificare – aceasta schema este, de fapt, un desen tehnic al dronei.
- Fotografii ale dronei – sunt necesare 2 fotografii cu drona: una de sus si una din profil;
- Dovada plații taxei de 90 EUR+TVA pentru înregistrare dronă.
In vederea obtinerii certificatului de identitate, documentele de mai sus se pot transmite la sediul AACR din Bucuresti, prin posta sau, cel mai simplu, pe e-mail la drone@caa.ro.
Legislația din România a devenit una extrem de restrictivă după accidentul aviatic din Apuseni, din 2014.
Normele EASA au de gând să facă lumină în cazul dronelor și să elimine riscul de abuz. Astfel, dronele vor trebui dotate cu tehnologii de geo-protecție, pentru a nu ajunge în zone restricționate, cum ar fi aeroporturile, va apărea și obligativitatea ca posesorii și operatorii de drone mai grele de 250g să devină utilizatori înregistrați.
În cazul acestor unor drone profesionale echiparea cu aceste tehnologii de geo-protecție este deja folosit. Dar mai există şi drone cu camera deja aflate în exploatare care nu sunt drone profesionale pentru care deţinătorii trebuie să achiziţioneze astfel de tehnologii.
Pentru a alege din numeroasele drone cu camera aflate pe piaţă este totuşi bine să cauţi drone de la f64.ro.
Dacă este vorba să faci o comparaţie între pret drona astăzi şi pret drona în urmă cu 10 ani există o diferenţă care este in favoarea consumatorului, adică a noastră a clienţilor de azi.
Aceste scăderi de preț sunt urmare a tehnologizării procesului de producţie şi a executării în serii din ce în ce mai mari a acestor aparate.
Despre necesitatea unei polițe de asigurare în cazul dronelor iată câteva amănunte ce trebuie ştiute
- Pentru dronele cu o greutate mai mica de 20 kg la decolare, asigurarea este optionala si operarea se face pe propria răspundere a celui care operează.
- Atenție la acest aspect pentru ca in trecut au existat cazuri de manevrare necorespunzătoare a acestor aeronave si căderea lor a produs victime.
- Daca dronele depășesc cele 20 kg la decolare, asigurarea dronei este obligatorie
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.