Tratamente cu uleiuri esenţiale. Feriţi-vă de imitatori
Planteea este unul dintre cei mai mari distribuitori de uleiuri esenţiale din Românie. Pentru a ști mai bine despre ce vorbim hai să aflăm ce sunt uleiurile esenţiale:
Un ulei esențial este un lichid hidrofob concentrat conținând compuși volatili de aromă din plante. Uleiurile esențiale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri eterice sau pur și simplu ca „ulei de” planta din care au fost extrase, cum ar fi uleiul de cuișoare. Un ulei este „esențial”, în sensul că acesta poartă un miros distinctiv, sau esența plantei.
Tratamente cu uleiuri esenţiale
Plantele elaborează uleiuri esențiale cu scopul de a se feri de boli, de a îndepărta dăunătorii sau pentru a atrage insectele care ajută plantele în procesul de polenizare.
Uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei precum:
- în flori, în cazul levănțicii, iasomiei sau trandafirilor
- în întreaga plantă, acesta este cazul eucaliptului
- în frunze, în cazul roiniței
- în lemn, exemplu: santal
- în rădăcină, vetiverul
- în rășina produsă de arbore: smirna, tămâia
- în coaja fructelor, îndeosebi la citrice: lămâie, portocală, bergamotă
- în țesutul vegetativ, uleiurile esențiale se găsesc în celulele sferice sau în diferitele canale și cavități ale parenchimului; iar în flori se găsesc în glandele odorifere.
Pentru aromaterapie cu uleiuri esentiale este necesar de ştiut că acestea pot fi administrate sub diferite forme, începând de la prizarea pe nas a unor amestecuri sau infuzii, care niciodată nu pot fi ingerate pe cale bucală.
Pentru aromaterapie cu uleiuri esentiale trebuie avut în vedere ca aceste uleiuri să fie naturale
Câteva criterii după care să ne ghidăm atunci când cumpărăm uleiuri esenţiale:
- Pe etichetă trebuie să fie menţionate ţara de origine a plantei din care s-a extras uleiul esenţial precum şi denumirea ştiinţifică a plantei.(puteţi da un search înainte să îl cumpăraţi ca să fiţi siguri că e alegerea corectă)
- Dacă uleiul este certificat organic puteţi avea încredere maximă în el. Cine şi-a permis să certifice uleiurile ca fiind organice, cu siguranţă nu comercializează rebuturi. Sau cel puţin aşa ar fi normal.
- Dacă folosiţi uleiul pentru reţete cosmetice, încercaţi să evitaţi amestecurile de uleiuri gen: lavandă plus santal, lămâie plus portocala, etc ambalate in aceeași sticluță;
- Cumpăraţi doar uleiuri care sunt ambalate în sticluţe închise la culoare.
- Fugiţi cât de repede puteţi de producătorii care vând toate uleiurile la acelaşi preţ sau preţ asemănător. Cu siguranţă sunt contrafăcute sau diluate cu alte uleiuri sintetice. Folosiţi aceste uleiuri doar pentru vaporizatoare sau în produsele de curăţat, în locuri unde nu vin în contact direct cu pielea, părul.
- Puneţi întrebări producătorului despre originea plantelor, procesul de producție.
Uleiurile esenţiale pure au fost dintotdeauna scumpe datorită proprietăților sale medicinale şi cosmetice extraordinare. Este alegerea fiecăruia dacă le foloseşte sau nu. Dar dacă o face, s-o facă cu discernământ cu uleiuri de calitate.
Pentru ulei de lavanda, sau ulei de lavanda pentru ten nu trebuie să ne uităm la ce este mai ieftin pentru că putem avea efecte neplăcute ale tratamentelor cu aceste falsuri.
Pentru sfaturi utile trebuie să consultaţi un medic dermatolog care vă poate recomanda chiar şi marca unui ulei de lavanda pentru ten.
Pentru ulei de lavanda trebuie să fii atent când achiziționezi o sticluţă şi să întrebi de zece ori farmacistul dacă este vorba despre ulei de lavanda pentru ten sau cu alte întrebuințări.
Reîntoarcerea la tratamentele cu mijloace naturale ne face mai prudenți pentru că trebuie să reinventăm totul.
Oricum când faci aromaterapie cu uleiuri esentiale trebuie să fii prudent şi să cauţi uleiurile naturale.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.