Aranjarea meniului, sfaturi din vechime
Începând de astăzi voi deschide o rubrică nouă, atât pe acest site cât şi pe blogul Olteniţa Live pe care o voi intitula „Bucataria la început de veac”
Pentru început voi transcrie sfaturile date gospodinelor într-o carte de bucate din ani ’20 . Aşa cum se cuvine voi începe cu începutul care se referă la aranjarea meniului.
Aranjarea meniului, sfaturi din vechime
Atât pentru masa zilnică obişnuită cât şi pentru un prânz sau o cină cu oaspeţi, gospodina trebuie să dea o atenţie deosebită alegerii şi preparării alimentelor.
O masă bună nu depinde întotdeauna de preţul ei. Un menaj modest care dă atenţie bucătăriei va mânca de multe ori mai bine decât o familie cu resurse mai mari, dar care neglijează pregătirea bucatelor.
Gospodina trebuie să recurgă în primul rând la resursele regiunii respective şi la cele de sezon, iar alcătuirea meniului se va gândi la prepararea unor mâncăruri cât mai felurite.
Daca un meniu are mai puţine feluri de mâncare, se vor servi cantităţi mai mari fiecărui mesean.
Un meniu nu trebuie să fie compus numai din feluri grele sau uşoare. Felurile vor fi combinate. După o supă grea sau un borş de carne se poate da friptură de peşte sau pasăre şi nu carne de vacă, de miel sau de porc. Se va servi consommé¹ cu pateuri, apoi peşte în gelatină, deoarece această masă nu este consistentă. După consommé poate urma un fel de carne, apoi un desert cald (budincă, clătite, etc.)
În timpul mesei nu se va repeta acelaşi aliment. De exemplu, nu se vor servi la aceeași masă supă cu orez şi budincă de orez. De asemenea, nu se vor servi supă cu pateuri, friptură în aluat şi plăcintă.
Este bine să se păstreze şi armonia de culori. Astfel să nu urmeze două feluri de aceeaşi culoare: după o supă albă nu se va servi peşte sau friptură nu sos alb, însă după o supă de culoare închisă se va putea da un fel cu sos alb şi invers, după o supă albă se poate urma şi o mâncare de culoare închisă (musaca, friptură la grătar, etc)
La alcătuire meniului se va respecta şi armonia gustului. Bucatele servite la rând nu vor avea acelaşi gust. Dacă la peşte se serveşte sos de ciuperci, la friptură nu se mai foloseşte tot sos de ciuperci, chiar dacă este de altă culoare. De asemenea nu este recomandabil să se folosească alimente deosebite, dar cu acelaşi gust. Nu se vor servi unul după altul două feluri picante sau doua mâncări uşoare. Se vor evita repetările şi analogiile. Astfel nu se vor servi la masă două feluri de carne albă, nici două păsări vânate ca fazan şi raţă sălbatică. De asemenea nu se vor servi două garnituri asemănătoare. În general, bucatele se rânduiesc în meniu, pe cât posibil de la cele mai substanţiale (grele) până la cele mai uşoare.
Continuarea Ordinea felurilor servite, pe Olteniţa live
¹CONSOMMÉ, consommé-uri, s. n. Supă care se prepară prin fierbere înceată și îndelungată a cărnii de vită pentru a-i extrage toate sucurile. – Cuv. fr. sursa: DEX ’09 adăugată de LauraGellner acțiuni
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.