Statii de incarcare pentru vehicule electrice la Cluj-Napoca
Aluterm Group vine in ajutorul posesorilor de vehicule electrice prin lansarea pe piata a unor statii de incarcare rapida.
La o conferinta care a avut loc la Cluj-Napoca (PRIA Urban Innovation Conference), Aluterm – Group, prin divizia Parkomatic, a prezentat noile statii pentru incarcarea masinilor electrice. Acestea sunt compatibile cu orice tip de vehicul electric sau hibrid comercializat in Europa si nu numai. Impreuna cu reprezentantii producatorului BMW, care au expus modelele I3 – full electric si I8 – hibrid, s-a analizat posibilitatea deschiderii unei oportunitati de colaborare pe piata masinilor electrice din Romania.
In lume circula pe strazi peste 2 milioane de masini electrice, iar potrivit APIA, la sfarsitul lunii decembrie 2016 in Romania au fost vandute 1183 vehicule electrice si hibride, comparativ cu 496 de vehicule in 2015. In ceea ce priveste numarul de statii de incarcare, anul trecut existau mai putin de 100 in Romania. Acesta este si principalul motiv pentru care cei care isi doresc o masina noua evita achizitia uneia bazate pe electricitate, chiar daca acestea polueaza mult mai putin si au costuri reduse de intretinere.
Cele mai importante categorii de statii de incarcare sunt clasa Home, Business, si Public. Exista statii de incarcare normale, rapide si ultra-rapide, in functie de puterea dezvoltata si timpul necesar pentru incarcare.
Pretul pentru o astfel de statie de incarcare difera in functie de tipul de aplicatie si de puterea dezvoltata, si poate varia de la cateva mii pana la cateva zeci de mii de Euro.
O statie de incarcare “Home” este usor de instalat si are o putere de 8 ori mai mare decat o priza normala. Functioneaza la temperaturi cuprinse intre -25 si +60 de grade, iar consumul de energie nu este mai mare decat cel al unui aparat electrocasnic oarecare. In Europa Consumul de energie electrica al unei gospodarii medii se ridica la aproximativ 3500 kW pe an. Pe baza unei distante medii de 15.000 km pe an, o masina electrica ar necesita anual 3000 kW. Consideram un cost mediu de incarcare in Romania al oricarui EV de aproximativ 7 centi (EUR) pe kWh. Sa presupunem ca masina dvs. electrica are o baterie goala si o capacitate a bateriei de aproximativ 12 kWh. In majoritatea cazurilor, masina dvs. ar trebui sa poata ajunge la aproximativ 60 – 80 km cu o singura sesiune de incarcare. Incarcarea EV ar insuma un total de 12 x 0,07 = 0,84 EUR. Consumul de energie pe km nu ar fi mai mare de 0,014 – 0,01 EUR.
Statiile de incarcare din gama BUSINESS includ unul sau doua puncte de incarcare si sunt special concepute pentru piata comerciala fiind cele mai populare solutii de incarcare din intreaga Europa. Acest tip de statie a fost cel despre care reprezentantii Parkomatic au discutat la evenimentul mai sus mentionat cu Pony Car sharing – serviciu de car sharing pe termen scurt din Cluj-Napoca. In momentul de fata compania ofera spre utilizare doar doua masini electrice, motivul fiind faptul ca nu exista o retea de incarcare pentru acestea. Pony a ales un sistem inovativ in Romania pentru inchirierea de masini. Utilizatorul deschide o aplicaţie mobila, cauta cel mai apropiat vehicul disponibil, il rezerva si apoi il deschide cu ajutorul aplicatiei Pony Car. Utilizatorul gaseste in torpedou cheia vehiculului si cardul pentru alimentare cu combustibil. La finalul cursei, persoana care a folosit masina o inchide tot prin intermediul aplicaţiei si i se va retrage suma aferenta din contul declarat la inregistrarea in sistem.
Un alt treilea tip de statii de incarcare sunt cele publice. Solutia oferita de Parkomatic a devenit un punct de plecare recunoscut in parcari publice, la locul de munca, in zonele publice si chiar pe strazi. Statia necesita o intretinere minima, iar prin serviciile Smart Charging este posibila distribuţia eficienta a energiei. Staţia permite ajustarea tarifelor, mentenanţa şi actualizare software de la distanţa. Autoritatile incearca si ele sa stimuleze aceasta piata prin programe guvernamentale. Potrivit ministerului mediului, subvenţia acordata in cadrul programului „Rabla Plus” pentru masinile 100% electrice este, in acest an, de 10.000 de euro. sau, mai exact, 45.000 de lei.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.