Scaunul auto pentru copii – cum il alegi
Inca mai putem vedea in trafic masini in care copiii stau in picioare intre scaune sau in bratele parintilor. Prima situatie este ilegala, iar cea de-a doua pune in pericol atat siguranta copilului, cat si a parintelui. In aceste conditii importanta unui scaun auto pentru copii nu poate fi subliniata indeajuns. Totusi, cum alegi scaunul auto pentru copii? Pe piata exista atatea modele, atatia producatori si atat de multe alternative incat te poti vedea pus intr-o mare incurcatura.
Scaunul auto pentru copii – cum il alegi
In randurile urmatoare am selectat 6 criterii principale dupa care trebuie sa alegi scaunul auto pentru copii. Am avut si un mic ajutor in acest sens – am discutat cu unul dintre consultantii magazinului online nichiduta.ro, specilizat in domeniul produselor pentru copii.
Tine cont de varsta, greutatea si inaltimea copilului
Fara indoiala, acesta este cel mai important dintre criteriile ce trebuie avute in vedere la alegerea scaunului auto pentru copii. Producatorii de scaune auto le-au impartit in 5 grupe, pentru a usura alegerea modelului potrivit:
- Grupa 0 – pentru copii intre 0-9 luni cu greutatea de maxim 10 kg;
- Grupa 0+ – pentru copii intre 0-12 luni cu greutatea de maxim 13 kg;
- Grupa 1 – pentru copii cu varsta intre 6 luni si 3-4 ani, cu greutatea intre 9 si 18 kg;
- Grupa 2 – pentru copii intre 3 si 8 ani, cu greutatea intre 15 si 25 kg;
- Grupa 3 – pentru copii cu varste intre 6 si 12 ani, cu greutatea intre 22 si 36 kg.
Avand in vedere faptul ca cei mici cresc foarte repede, unii parinti prefera sa cumpere scaune auto potrivite pentru categorii multiple, astfel incat sa reduca investitia.
Sistemul de prindere
Daca exista aceasta posibilitate, recomandam probarea scaunului in propria masina. Parintii trebuie sa se asigure de faptul ca scaunul auto ce urmeaza sa fie achizitionat are sistemul de prindere potrivit pentru autoturismul proprietate personala. Siguranta este foarte importanta si exista doua tipuri de solutii in ceea ce priveste sistemul de prindere: cele care se fixeaza cu centura de siguranta si cele cu sistemul de prindere ISOFIX. Ambele variante ofera siguranta, insa un scaun cu ISOFIX merita toti banii – ofera stabilitate, se fixeaza foarte bine si elimina grija parintilor ca s-ar putea desprinde mult prea usor.
Scaunul auto pentru copii trebuie sa fie omologat
Pentru un plus de siguranta, parintii trebuie sa se asigure ca scaunele auto pentru copii sunt omologate. Acest lucru poate fi verificat cu usurinta: eticheta produsului trebuie sa contina mentiunea ECE R44.03 sau ECE R44.04, codificari care atesta omologarea scaunelor, indiferent daca este vorba de sistemul de prindere cu centura sau ISOFIX.
Materialul textil trebuie sa fie detasabil
Daca sperati ca micutii vor sta linistiti pe intreaga durata a deplasarii, va veti convinge ca nu e deloc asa. Pe masura ce cresc, capata o abilitate extraordinara de a murdari totul in jur. Din acest motiv, e foarte practic si util ca materialul textil al scaunului auto sa poata fi detasat foarte usor, pentru a fi curatat si inlocuit.
Centura de siguranta
Cu cat are mai multe puncte de prindere, cu atat il va proteja mai bine pe micut. De asemenea, centura de siguranta a scaunului auto pentru copii trebuie sa fie reglabila pe inaltime si sa aiba protectii moi in dreptul umerilor, pentru a nu-i produce leziuni copilului.
Motive, culori si imprimeuri
Poate ca pentru unii parinti conteaza mai mult siguranta, insa la alegerea scaunului auto este importanta si parerea celui mic. Atunci cand scaunul auto are culoarea lui preferata sau imprimeuri cu personajele sale favorite din basme sau desene animate, va fi pur si simplu incantat.
Cele 6 criterii anterioare formeaza ghidul perfect pentru alegerea scaunului auto potrivit pentru cei mici. Pentru mai multe recomandari, puteti lua legatura cu specialistii nichiduta.ro
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.