Examenul medical pentru angajare, obligatoriu pentru salariati

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Examenul medical pentru angajare, obligatoriu pentru salariati

Examenul medical pentru angajare, obligatoriu pentru salariati

Fisa medicala pentru angajare este obligatorie conform legislatiei in vigoare.

Legislatia romaneasca obliga salariatii la efectuarea unui examen medical specific, anterior ocuparii unui job
Codul Muncii republicat, dar si actele normative speciale in domeniu, desi in continua modificare si completare, prevad in mod explicit ca nicio persoana nu poate ca sa fie angajata in munca daca nu prezinta un certificat medical din care sa rezulte ca aceasta este in masura spre a efectua activitatea respectiva.

Examenul medical pentru angajare, obligatoriu pentru salariati


Aceste prevederi legale cad in sarcina angajatorului, care are obligatia importanta ca inainte de incheierea contractului de munca sau inainte de etapa in care apar modificari ale unui contract de munca deja in derulare, sa informeze angajatul ca trebuie sa obtina si avizul specific de la comisia de medicina a muncii.

Examenul medical efectuat inainte de angajarea intr-un anumit loc de munca se face in urmatoarele cazuri:
– pentru salariatii care urmeaza a fi angajati pe perioada determinata sau nedeterminata, in baza unui contract de munca individual;

– pentru salariatii care urmeaza ca sa isi schimbe locul de munca actual ori sunt detasati temporar in alte locuri de munca sau pentru a efectua si alte activitati decat cele desfasurate anterior;

– salariatii care isi schimba meseria sau profesia.

Concluziile unui examen medical pentru angajare
Conform legislatiei muncii in vigoare actualmente, apta de munca este o persoana care este capabila din punct de vedere medical ca sa exercite activitatea curenta la locul de munca in meseria, profesia sau in functia pentru care se face examenul medical respectiv.

In afara de avizul pozitiv 100%, in sensul ca angajatul poate din punct de vedere medical ca sa efectueze munca respectiva, se mai poate preciza, in urma examinarilor efectuate, ca:

– o persoana este apta de munca cu conditia ca sa respecte strict anumite recomandari;

– o persoana este inapta temporar de a desfasura activitatea in locul de munca vizat;

– o persoana este inapta permanent de a desfasura activitatea in meseria, profesia sau functia pentru care s-au efectuat analizele medicale solicitate de catre angajator la un centru de medicina muncii.

Unde se poate efectua un examen medical pentru angajare?
Exista unitati medicale private unde examenele de medicina muncii cerute pentru anumite meserii sau profesii se pot efectua extrem de operativ, in doar o zi, costul acestora fiind foarte convenabil.

In mod normal, deoarece aceste examene medicale se fac la cererea angajatorului, el ar trebui ca sa suporte si costurile lor.

Se pot incheia in acest sens abonamente cu aceste clinici particulare, in conditii extrem de avantajoase.
Tot aici, la astfel de centre private ce ofera servicii de medicina a muncii, cei interesati pot ca sa faca si examenele cerute lucratorilor care doresc ca sa isi desfasoare activitatea in strainatate.

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte