Ceasmania, un magazin pe gustul lui Cronos
Timpul care trece a dat nastere unei metafore: vechii greci l-au infatisat sub chipul lui Cronos, zeul care isi inghitea copiii. Si tot vechii greci si l-au imaginat pe Zeus ucigandu-si tatal pentru a pune capat acestei pofte nesatioase… Cei care l-au invins cu adevarat pe Cronos au fost insa oamenii, care au inventat tot soiul de modalitati si dispozitive mecanice pentru a masura trecerea timpului. In timp, acestea au devenit din ce in ce mai sofisticate, locul vechilor clepsidre fiind luat de orologiile mecanice. Prin „miniaturizare”, orologiile au sfarsit prin a se „democratiza”, „coborand” din turlele bisericilor si intrand in casele oamenilor – chiar si in ale celor de conditie modesta.
Cronos
Daca ar vedea un ceas cu cuc – „specie” aparuta in jurul anului 1730 in Padurea Neagra (zona muntoasa din landul german Baden-Wurtemberg, de unde izvoraste Dunarea) – pe Cronos l-ar apuca, fara indoiala, pandaliile. Si-ar spune ca „afurisitii de ceasornicari nu au niciun pic de respect pentru cele sfinte” – adica pentru maretul lui statut de Zeu al Timpului, luat in deradere de o mica pasare mecanica…
Procesul de ”miniaturizare” a ceasurilor a inceput insa cu mult inaintea aparitiei ceasurilor cu cuc. Putini stiu ca primul ceas de mana (cu bratara!) a fost purtat de regina Elisabeta I-a a Angliei – i-a fost facut cadou de catre favoritul ei, Robert Dudley, conte de Leicester, in anul 1571. Acest ceas nu a supravietuit vicisitudinnilor Istoriei (se mai razbuna si Cronos in felul lui) – se pastreaza insa ceasul de mana primit in 1806 de catre Josephinade Beauharnais, prima sotie a imparatului francez Napoleon I…
Poate ca, in cele din urma, se va calma si Cronos si, dupa ce i se va „topi” furia provocata de creatiile „blasfematorii” ale ceasornicarilor nemti, va binevoi sa „dea o tura” si prin Bucuresti. Nu va gasi aici vreun templu dedicat lui, dar va gasi ceva mai bun: magazinul Ceasmania, situat pe bulevardul Regina Maria nr.1, la o „aruncatura de bat” de Piata Unirii. Va putea „examina” acolo peste 1000 de modele de ceasuri de mana cu design elegant, rezistente la apa („Ufff, Poseidon, fiule…”), la socuri si la oxidare: ceasuri barbati, ceasuri de dama, ceasuri pentru copii… si multe altele! Si, poate ca isi va cumpara un un ceas de mana, ca sa i-l arate nepotului Hefaistos, marele mester al Olimpului!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.