Lui Beaumarchais i-ar placea produsele oferite de Ceasmania!
Nu doar cei pasionati de teatru si de opera au auzit de Figaro, barbierul din Sevilla devenit majordomul contelui de Almaviva, si decreatorul lui, Pierre Augustin Caron de Beaumarchais. Personalitate multilaterala – cum erau multi intelectuali ai secolului al XVIII-lea – acest mic burghez intrat pe usa din dos in randul aristocratiei franceze a fost nu doar dramaturg, ci si profesor de muzica al ficelor lui Ludovic al XV-lea, diplomat, spion, pamfletar, traficant de arme, horticultor, suporter activ al Independentei americane si chiar om de afaceri. Putini stiu insa ca Beaumarchais a inceput prin a fi ceasornicar, meserie mostenita de la tatal sau, Andre Charles Caron.
Lui Beaumarchais i-ar placea produsele oferite de Ceasmania!
Desi a fost un ucenic lenes si delasator (motiv pentru care era cat pe ce sa fie alungat de acasa de tatal sau, mesterul Caron), Beaumarchais a fost un ceasornicar inventiv. In 1753 – avea pe atunci doar 21 de ani – a asa-numitul escarpement, un dispozitiv cu clichet care a permis miniaturizarea ceasurilor de buzunar, facandu-le totodata si mai precise. Numai ca inventia sa a fost furata de „ceasornicarul regal” Jean Andre Lepaute. Tanarul Pierre Caron a adresat un memoriu de protest Academiei Franceze, care s-a vazut nevoita sa-i dea dreptate! Lapaute si-a pierdut reputatia, iar viitorul „monsieur de Beaumarchais” a devenit imediat o celebritate, fapt la care a contribuit si ceasul pe care l-a construit special pentru marchiza de Pompadour, amanta lui Ludovic al XV-lea.
Chiar daca s-a lasat de ceasornicarie dupa ce a fost primit la Curtea Frantei si a facut cariera in diplomatie si alte domenii de prestigiu, Beaumarchais (care intre timp isi adaugase mult-ravnita particula nobiliara „de” la noul sau nume, luat de la o mosie pe care a dobandit-o prin casatoria cu o vaduva bogata) a ramas interesat de tehnica pana la sfarsitul vietii sale. Fara indoiala ca, daca s-ar intoarce cumva la viata si ar ajunge in Bucuresti, s-ar „duce glont” pe bulevardul Regina Maria nr. 1, la magazinul Ceasmania, pentru ca acolo ar avea ce vedea: peste 1000 de modele de ceasuri de mana cu design elegant, rezistente la apa, la socuri si la oxidare: ceasuri barbati, ceasuri de dama, ceasuri pentru copii… si multe altele! Si, poate ca isi va cumpara un un ceas de mana… ca sa i-l „cadoriseasca” lui Lepaute!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.