Utilizarea sistemului de desecare – avantaje

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Utilizarea sistemului de desecare – avantaje

Utilizarea sistemului de desecare – avantaje

In ceea ce priveste lucrarile de imbunatatiri funciare din tara noastra, desecarea / drenajul reprezinta un aspect important datorita implicatiilor asupra modului de evolutie si calitatii solurilor.

In zonele caracterizate prin seceta, drenajul este utilizat pentru a proteja terenurile contra saraturarii solurilor ce poate rezulta ca urmare a retinerii pierderilor de apa. De asemenea, si in cazul regiunilor caracterizate prin climat umed, desecarea trebuie sa asigure un raport apa – aer optim in stratul activ de sol. Asadar, indiferent de tipul de clima, amenajarea hidroameliorativa a solului impune executarea de lucrari de desecare, cu rol in colectarea si evacuarea umiditatii in exces dintr-un sol.

Societatea Prodac are o larga experienta in efectuarea de lucrari de desecarea si depresionarea terenurilor:  realizarea de drenuri suborizontale; drenarea terenurilor cu dren fitil sau coloane de balast; executarea de ecrane drenante etc.

Drenajul poate fi de doua tipuri:

  • de suprafata – foloseste canale deschise pentru a elimina umiditatea excesiva de la suprafata terenului si din stratul superficial de sol.
  • subteran – asigura controlul nivelului apei freatice; in acest caz, se utilizeaza tuburi perforate (drenuri).

Drenajul este util pentru urmatoarele:

– contribuie la prevenirea umiditatii excesive provocate de inundatii sau irigatii

– are rolul de a colecta si evacua umiditatea in exces pentru ca terenul sa poata fi folosit cu succes pentru lucrari agricole

– permite colectarea umiditatii stagnante in sol si la suprafata acestuia, fapt ce transforma un teren neproductiv situat intr-o zona joasa (lunca, campie intramontana etc.)intr-un posibil teren agricol. In aceasta situatie, se impune realizarea cu discernamant a lucrarilor, pentru a reduce impactul asupra mediului inconjurator natural, aspectul economic trebuind sa nu prevaleze pastrarii ecosistemului

– rol ecologic -> protejarea calitatii solurilor

– o solutie pentru suprafetele afectate de umiditatea in exces

Componentele unui sistem de drenaj

–         de suprafata: canale deschise, afanare, modelarea, nivelarea;

–         de subsuprafata: drenajul cartita, afanarea adanca;

–         de adancime: drenajul orizontal, incrucisat si drenajul vertical.

Un sistem de desecare reprezinta suma tuturor retelelor (atat inchise, cat si deschise), instalatiilor si constructiilor care au rol in reglarea aero – hidro – termica, colectarea si evacuarea apelor in exces de suprafata, sau care servesc ca bariera impotriva patrunderii apelor in zone desecate si permit functionarea cailor de acces sau de exploatare a terenurilor.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte