Mituri despre incalzirea prin centrala pe lemne
In ultimii ani cel putin, ne-am obisnuit sa ne axam pe resurse electrice. Mai nou si multe dintre electrocasnice, de genul unui cuptor, sunt realizate a avea drept sursa de alimentare si functionare electricitatea; normele europene impun asta, din cauza riscului foarte mare de acumulari de gaze. Dar asta ne poate ghida in egala masura si spre luarea altor masuri. La capitolul incalzire, sursa poate fi o centrala care insa functioneaza cu lemne.
Mituri despre incalzirea prin centrala pe lemne
Desigur, s-au creat numeroase mituri despre acest subiect, dar pana la urma eficienta este una dovedita. Gama moderna de centrale termice pe lemne este una in masura sa satisfaca nevoia optima de agent termic, sa furnizeze caldura necesara unui spatiu, cu un randament aparte. Iata si cateva dintre miturile despre astfel de centrale.
- O centrala pe lemne este asemenea unei sobe
Sa spunem ca principiul este oarecum asemanator. Implica un cazan de ardere, implica materia lemnoasa, insa spre deosebire de stilul unei sobe, caldura este furnizata in calorifere, spatii extinse si nu se limiteaza la o zona anume. In plus, centrala se instaleaza intr-o incapere aparte si nu este o „prezenta” remarcabila ce ocupa spatiu.
- Trebuie incarcata mereu
Pentru acele centrale depasite de vremurile moderne poate ca, atentie poate ca, acest principiu are un sambure de adevar. Multumita tehnologiei moderne ce sta la baza unei centrale pe lemne insa, incarcarea acesteia se poate realiza chiar foarte rar. O ardere completa poate insemna 30 de ore, iar daca ceea ce se foloseste este carbune spre exemplu, in loc de lemn, incarcarea este necesara dupa alte 3 sau 5 zile, dupa caz.
- Este mai scumpa intretinerea
Intretinerea unei centrale pe lemne nu este la un nivel de speriat. De fapt, intreg procesul de intretinere este minimal. Spre exemplu, impune nevoia de a curata cenusa. Dar acest lucru il veti face de doua ori pe luna, nu in fiecare zi.
- Incalzeste numai cat arde lemnul
Exact cum spuneam mai sus, incarcarea cu masa lemnoasa este rara, desi asta nu inseamna ca nu se furnizeaza caldura. Nivelul de caldura se raporteaza si la combustibilul ales, o flexibilitate ce va permite sa faceti economie si sa va alegeti sursa potrivita. Asadar, puteti alege brichete, lemn, carbune, chiar si lemn mai putin uscat. Asta va influenta si autonomia cazanului si a centralei in sine.
- Face ca utilizatorul sa depinda de o cantitate mare de lemn
O centrala de genul Liepsnele poate avea diverse tipuri de combustibil acceptat pentru ardere. Sa nu va ganditi ca depindeti de masa lemnoasa scumpa. Spre exemplu o alternativa o reprezinta brichetele de rumegus, desigur ca mult mai convenabile la pret. Optiuni sunt, ba chiar variate.
Concluzia este una in plan personal, intrucat tine de corelarea fiecarui caz; cu alte cuvinte, performanta unui sistem de genul centrala pe lemne se cantareste dupa nevoile unui spatiu. Cert este ca o astfel de resursa este una competitiva pe piata de centrale electrice si pe gaz. Sunt si elegante si cu un confort sporit la folosire, deci au o multime de avantaje.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.