Terapia de cuplu. De ce este indicat sa urmați asa ceva!





Ne place sa credem in perfectiune, fugim toata viata dupa ea, suntem chiar obsedati de acest ideal. Acest lucru aduce o perspectiva trista in viata de cuplu. Ajungem sa ne dorim mai mult, sa ne cream poate chiar un univers paralel, in care partenerul trebuie sa fie acea persoana perfecta. Cand realitatea demonstreaza contrariul, apar si divergente.
Terapia de cuplu. De ce este indicat sa urmați asa ceva!
Terapia de cuplu nu este neaparat o solutie pentru a aduce doi oameni inapoi impreuna. Poate ca de fapt cei doi se gandesc ce cauta in acea relatie. Poate ca ajung la maturitatea necesara de a gandi ce este mai bine si nu de a face vesnicul compromis de a sta cu cineva numai de ochii lumii si de dragul presiunii sociale.
Cand stii ca este necesar sa alegi terapia de cuplu? Cand devine acest lucru o actiune planificata si in concret programati sa se intample? Desi viata nu inseamna un sir de retete sau de diagnosticari, de tipare despre „cum sa…” si „cum sa nu..” totusi ar trebui sa va dea de gandit anumite situatii vitale intr-un cuplu. Iata despre ce este vorba:
Lipsa de comunicare
Cand unul dintre parteneri are ceva de ascuns deja este o problema. Cand inceteaza sa mai comunice, este o problmea si mai mare. Se poate simti si efectul de comunicare falsa, adica atunci cand vorbeste, incearca sa va induca in eroare despre falsa situatie alarmanta a cuplului. Pur si simplu, evita. Comunicarea este o baza a rezolvarilor asadar este un prim simptom alarmant care ar trebui sa va duca cu gandul la nevoia de terapie. Credem sau nu, este cu atat mai greu sa ne revenim la un curs firesc de comunicare din momentul in care s-a interpus un soi de zid intre parteneri.
Prea mult parinte, prea putin partener
Toata lumea care are copii stie si este de acord cu faptul ca intreg universul si existenta lor s-au schimbat odata cu aparitia copilului sau a copiilor. Prioritati, concepte si mod de viata, toate cunosc un alt curs. Din pacate este foarte usor ca ce doi parteneri deveniti parinti sa ajunga sa se comporte intre ei precum parintii si copiii. Merg adesea pe sistemul de pedepsire pentru a corecta diverse defecte ale partenerului, au altfel de asteptari si altfel de comportament. Asta inseamna deja un dezechilibru in viata de cuplu.
Este absolut firesc sa nu ne descurcam in a jongla intre aceste lumi, intre cum sa fii un om de baza la locul de munca, parinte in fata copiilor, partener bun pentru sot/sotie etc. Este desigur si obositor. Deci cum faci? Terapia ar putea ajuta.
Arunci vina pe partener
Ca si in alte cazuri si suferinte, negarea este un stagiu alarmant si in viata de cuplu. Incepi sa negi o problema cand de fapt ea se agraveaza. Sa traiesti viata separat, sa nu ai apropiere intima, sa dai vina pe partener mereu, sa nu iti asumi un esec al relatiei sunt aspecte pe care terapeutul de cuplu ar putea sa va ajute pe amandoi sa le rezolvati. O alta perspectiva de situatie nu strica sa descoperiti.
Incepeti acum, cat nu este prea tarziu pentru voi.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.