Tropa de Elite ne mai scapă!

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Tropa de Elite (2007) Trupa de elită

Tropa de Elite
(2007)
Trupa de elită

Tropa de Elite (2007) este filmul pe care l-am văzut de curând la TV1000 şi   m-a impresionat profund, totodată lăsându-mi un gust amar, trist…..Seamănă prea mult cu situaţia de la noi din România. Încă nu s-a ajuns la nivelul de la Rio, dar nu va dura mult să devină identică. “1984” al lui George Orwell, a devenit o imagine idilică în comparație cu tema tratată de film. Făcând o paralelă cu principiile enunțate de A.Huxley  în Brave New World¹ :

Războiul este pace
Libertatea este sclavie
Ignoranța este putere

Subiectul filmului Tropa de Elite, Trupa de elită este o imagine reală, o reflectare a acestor două cărți, pe o altă paletă, dar ideea de bază este aceeaşi. În filmul regizorului José Padilha apărut în 2007, după un scenariu de Bráulio Mantovani, acesta se foloseşte de vizita Papei în Rio de Janeiro din 1997 pentru a intra în locurile ce tind să devină comune în multe zone, în favelele²  din Rio. În aceste cartiere traficanții de droguri fac legea, poliția venind doar să încaseze, în mod regulat, mita! Această colectă este condusă de la vârfurile poliției locale.

Căpitanul Nascimento de la BOPE³, o brigada speciala a politiei, primește sarcina de a eradica total traficul de droguri din zona mahalalelor lângă care urmează să fie  cazat Papa. Căpitanul încearcă sa găsească un înlocuitor, pentru ca soția lui este însărcinată. În planurile lui de viitor este inclusă și intenția de a prelua sarcini  mai puțin periculoase, precum cea de antrenare a noilor recruți. Intre timp, doi prieteni idealiști, Neto si Matias, intră in forțele politiei visând sa lupte împotriva infractorilor. Dar ei dau doar peste corupție, incompetenta si birocrație, asa ca decid sa se alăture mai specialei BOPE. Viețile căpitanului Nascimento și ale lui Neto si Matias se întrepătrund în următoarele luni, mai întâi in timpul dificilelor antrenamente si apoi in lupta împotriva traficanților de droguri. Nascimento crede ca Neto l-ar putea înlocui, dar inteligenta rece a lui Matias, mai potrivita decât entuziasmul ușor nesăbuit al prietenului sau, îl face sa întârzie alegerea.

Tropa de Elite ne mai scapă!

Pe această temă se desfășoară întreaga acțiune a filmului Tropa de Elite, saturată de imaginile sordide ale favelelor (mahalalelor), ceea ce poate deveni o comunitate uriașă, închisă,  atunci când interesele obscure devin lege. Parcă este o imagine pe care începem s-o vedem tot mai des în România.

Tropa de Elite se bucură de prestaţia unor actori deosebiţi precum:  Wagner Moura – Nascimento,  Milhem Cortaz   –  Căpitanul Fábio,  Caio Junqueira- Neto,  Maria Ribeiro-  Rosane, André Ramiro- Andre Matias,  Fernanda de Freitas – Roberta.

Muzica filmului compusă de  José Padilla , a fost apreciată la festivalul Ursul de aur, de la Berlin, unde a obţinut premiul la această categorie, în anul 2008. Un film care m-a încântat dar care m-a şi îndurerat pentru situaţia crudă descrisă, pentru faptul că aceasta se generalizează în lume!

¹Brave New World este un roman scris în 1931 de către Aldous Huxley și publicat în 1932. Acţiunea se situează  în Londra anului 2540 AD (632 AF-“Dupa ce Ford “, în carte). Romanul anticipează evoluții în tehnologia de reproducere, somn-învățare , psihologic- manipulare, și condiționarea clasică , care combină  în scopul dezumanizării societăţii, robotizării acesteia.

²FAVÉLĂs. f. cartier de cocioabe în America Latină. (< sp. favela)

³ Batalhão de Operações Policiais Especiais (BOPE; literal “Batalionul de Poliție pentru Operațiuni speciale”este o unitate a forțelor speciale  ale Poliției Militare de la Rio de Janeiro. Având în vedere natura infracțiuniunilori din favelas , unitățile  BOPE au o vastă experiență în război urban cât și în a acţiona în medii închise și restricționate. De asemenea,  utilizează echipamente considerate mai puternice decât cele folosite pentru aplicare legii civile tradiționale.

Filmul îl puteţi viziona pe filmehd.net, Tropa de Elite

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte