1 mai şi denaturarea sensului sărbătorilor
Importul de americanisme şi de tendinţe mercantile a dus societatea românească spre pierderea acestei identităţi.
Crăciunul care trebuie să fie o sărbătoare de bucurie sufletească, e vorba de naşterea Domnului Iisus a devenit un obicei nou: epatarea opulenţei unor neaveniţi îmbogăţiţi peste noapte care mănâncă şi beau până nu mai pot sfidând modestia şi pioșenia vieţii Domnului Iisus, a spiritului creştin pe care ar trebui să îl aibă sărbătoarea.
În cazul Paştelui s-au împământenit aceleaşi obiceiuri denaturate de prezentare a opulenţei prin serbări fastuoase, vulgare ce e termină în cazul aceloraşi neaveniţi îmbogăţiţi peste noapte. De fapt Paştele este atât comemorarea morţii lui Domnului Iisus, dar şi sărbătorirea învierii.
Am luat aceste două exemple creştine pentru a vedea şi a demonstra că în 25 de ani baza societății româneşti, credinţele noastre, s-au dus şi continuă să decadă.
1 mai şi denaturarea sensului sărbătorilor
Acum referindu-mă la 1 Mai voi face un mic istoric:
- În anul 1872, circa 100.000 de muncitori din New York, majoritatea din industria construcţiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore
- Data de 1 Mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federaţiei Sindicatelor din Statele Unite şi Canadei (precursoarea Federaţiei Americane a Muncii)
- Ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliţia care a intervenit, 4 protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți.
- În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde.
Ţinând seama de aceste considerente eu spun că şi aici a fot confiscată sărbătoarea de îmbuibaţii societății româneşti, de data aceasta puţin mai devreme, încă din perioada comunistă.
Denaturarea sensului acestor sărbători are racile vechi încă din epoca comunistă, transferate mai departe de practicile neocomuniste de azi! Ce să facem? Cam greu de spus. Voi ce propuneţi, stimații mei cititori?
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.