Terapia de familie – o necesitate in societatea actuala





Neintelegerile intre membrii familiei, problemele de comunicare, certurile, ignoranta, invidia, lipsa de afectiune – toate acestea sunt semne ca terapia de familie este necesara. Nu intotdeauna isi gasesc cea mai productiva rezolvare, insa este o solutia ce se dovedeste in cele mai multe cazuri utila, deci e de preferat a fi avuta in vedere.
Ce presupune aceasta, cum se desfasoara si alte astfel de curiozitati este normal sa existe.
Terapia de familie este in fapt un proces de evaluare, al carui rol este de a determina sanatatea sistemului familiei, la care participa atat membrii acesteia, cat si specialistul psiholog. Scopul este de a inlatura cauzele problemelor dupa ce au fost identificare si discutate, readucand armonia in sanul familiei. De obicei totul se raporteaza la un anumit standard, legat de cum ar trebui sa fie o familie si ce stare ar trebui sa existe intre membrii acesteia.
Sunt insa numerosi factori care influenteaza modul in care o familie se dezvolta, relatia dintre membrii sai. Asadar, factorii mentionati in respectivele standarde sufera de multe ori schimbari, in principal in functie de mediul cultural al locului, de zona cu care aceasta se identifica. Si astfel de aspecte trebuie avute in vedere.
Terapia de familie – functii si indicatori pentru armonia sa
Iata si care sunt acei indicatori ai functiilor la care psihologul se va raporta atunci cand face comparatie intre standardele generale si cele specifice celor care beneficiaza de terapie de familie.
- Rolul pe care il indeplineste fiecare membru al familiei.
- Cum reusesc sa se exprime emotional.
- Individualitatea sau independenta.
- Puterea pe care o detine fiecare membru.
- Nivelul de comunicare dintre membri.
- Diversele subsisteme ale familiei.
A avea un rol in familie inseamna ca ai un comportament al tau care serveste, alaturi de cele ale celorlalti membri, unor scopuri functionale. Fiecare in parte ajuta in sustinerea proceselor interactionale dintre voi.
Spre exemplu, oricine recunoaste ce rol joaca fiecare in functie de statutul sau – sot, copil, parinte. Desigur ca in anumite cazuri respectivele roluri sunt modificate sau inversate, dupa caz. In orice caz, ideea este ca fiecare in parte trebuie sa isi asume un rol, respectiv sa ajute la completarea altuia. In ansamblu, parintii sunt cei care impart responsabilitatea de ingrijire a copiilor.
Cat despre exprimarea emotionala, trebuie stiut ca in fiecare familie, membrii au un anumit ton emotional. Nu vor recepta la fel toti emotiile spre exemplu. Intre membri se vor crea norme de reciprocitate. In cele din urma se vor forma reflexe vizavi de expresia de natura emotionala.
In ceea ce priveste puterea in familie, despre aceasta putem spune ca se refera la nivelul de influenta pe care il are fiecare asupra celorlalti. Un exemplu poate fi puterea de control pe care o au parintii asupra copiilor.
Este foarte important pentru buna intelegere si armonia in familie ca nimeni sa nu faca abuz de puterea pe care o are. In timp astfel de comportamente nu ar duce decat la o interactiune nefunctionala si la neintelegeri.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.