Problemele ce survin atunci cand trebuie sa mergem cu copilul la psiholog





Evolutia societatii nu a condus doar catre un progres stiintific, industrial sau tehnologic, ci si catre o serie de schimbari si transformari ce se rasfrang pe plan emotional si chiar in dezvoltarea fireasca a unui copil. In calitate de parinte, este normal sa observi lucruri care nu sunt prea normale legate de starile sale de afectivitate sau intarzieri in ceea ce priveste sistemul cognitiv. Astfel de situatii reprezinta aspecte frecvent intalnite si care se pot remedia destul de usor pe cale psihoterapeutica.
Este natural sa ai incertitudini legate de decizia de a consulta un psiholog in conditiile in care in copilaria ta nu exista acest concept, insa aceasta era cultura specifica acelui timp, iar necesitatea era posibil mai redusa. Orice parinte are dorinta de a face tot ceea ce este mai util pentru copilul sau, astfel ca atunci cand observi ca anumite situatii te depasesc, este indicat sa accepti ca este cazul sa participi cu cel mic la o consiliere psihologica. Din acest punct de vedere, iau nastere numeroase intrebari legate de ceea ce inseamna aceasta decizie si cum trebuie sa aiba loc.
Cand trebuie sa merg cu copilul la psiholog?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul destul de larg in sensul ca pot fi diverse situatii care solicita acest lucru. Printre cele mai dese sunt cazurile in care in care copiii indica semnale prin care arata ca nu reusesc sa se integreze intr-un grup la scoala sau la gradinita, prefera sa se joace singuri sau au tendinte agresive fata de alti colegi sau copii care incearca sa se apropie de ei. De asemenea, afectivitatea exagerata legata unul dintre parinti poate conduce la urmari nepotrivite, cum ar fi incapacitatea de a realiza ceva singur sau imposibilitatea de a dormi singur noaptea. De la o anumita varsta aceste aspecte nu sunt normale, ceea ce inseamna ca este nevoie de o schimbare. Necesitatea unui psiholog poate aparea si atunci cand urmeaza a se realiza o transformare uriasa in viata de famile, precum un divort sau mutarea in alt oras si survine necesitatea apararii. In toate aceste cazuri este recomandat sa te orientezi catre un psihoterapeut bun Bucuresti care sa ii ofere copilului tau o alta perspectiva.
Cum sa ii spun copilului de vizita la psiholog?
Desi exista aceasta teama pentru multi parinti pentru ca nu stiu cum vor reactiona copii, trebuie sa adopti o atitudine degajata si sa ii explici celui mic de la inceput totul. In primul rand, nu incerca sa te feresti si sa il amagesti, spunandu-i ca va fi o plimbare si atat, trebuie sa stie de la inceput unde va merge si sa inteleaga ca psihologul este un personaj pozitiv care vrea doar sa il ajute. De asemenea, este gresit sa se utilizeze formulari la persoana a doua prin care copilul sa inteleaga ca trebuie sa mearga singur deoarece acest lucru il va speria si va avea o atitudine de respingere fata de acasta idee. Exprimarea trebuie sa contina cuvinte precum, “mergem “, “vorbim”, etc.
Voi fi si eu prezent/a?
Aceasta este o problema care depinde de foarte multi factori externi. in general, vizitele la psiholog avand ca obiectiv central dificultatile copilului (intre varstele 3 si 18 ani) includ automat intalniri cu parintii, intalniri de familie (daca specialistul considera ca sunt necesare), dar si sedinte individuale (pt copil, parinte sau adolescent). Este evident faptul ca adolescentul va avea nevie de o limita a confidentialitatii, astfel ca nu este cel mai indicat ca parintele sa fie alaturi, provocand o stare de inhibare in discutia cu psihoterapeutul. In cazurile in care vizita la psiholog se face din cauza conflictelor intre parinti si copii, bineinteles ca unele consilieri vor avea loc impreuna cu parintele, iar altele doar cu copilul, pentru a obtine si psihologul cat mai multe detalii si niste puncte de vedere mai certe.
Beneficiile participarii la o consiliere parentala, individuala, de familie sau centrata pe nevoile copilului sunt superioare costurilor adiacente evitarii, accentuarii sau negarii comportamentelor problematice pe termen lung. Este o ocazie de a descoperi relatia autentica parinte-copil si nu cea idealizata care, adesea, aduce parintele in cabinet.. Vizitele la cabinetul psihologului alaturi de cel mic sunt foarte productive deoarece vor consolida foarte mult in dezvoltarea sa, plus ca pe viitor acesta va fi foarte deschis catre acest concept atunci cand va avea nevoie de ajutor in rezolvarea problemelor.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.