Cooler laptop intern și cooler laptop extern, o echipă redutabilă
În magazinele online există diverse modele de coolere pentru laptopuri, unele având carcasă de plastic, alte coolere carcasă de metal.
Cooler laptop cu carcasă plastic sau cooler laptop carcasă metalică?
Utilizatorii de calculatoare portabile își pun pe bună dreptate întrebarea dacă există vreo diferență între cele două categorii, din punct de vedere al performanțelor componentelor în cauză, dacă există vreo diferență de răcire dacă se montează un cooler intern laptop cu carcasă plastic în comparație cu un cooler laptop cu carcasă metalică.
Este firesc ca să se întâmple așa, știut fiind că metalul de regulă e bun conducător de căldură, în timp ce materialul plastic dacă nu e de bună calitate la temperaturi mai mari se poate chiar topi.
Și atunci, ce se întâmplă cu laptopul în cauză, cu piesele interne ale acestuia? Are de suferit sau nu, în raport de carcasa pe care o are cooler-ul?
Diferența de conductivitate a căldurii dintre un cooler cu carcasă din material plastic și un cooler cu carcasă metalică este practic neglijabilă în cazul calculatoarele portabile.
Mai mult decât atât, pentru același model de laptop pot exista mai multe modele de cooler cu carcasa din plastic sau metal.
Uneori userul decide să aleagă un ventilator cu carcasă de plastic, iar alteori un cooler cu carcasă metalică în funcție de ceea ce își dorește la un moment dat: îmbunătățirea rigidității din zona ventilatorului intern sau chiar scăderea greutății laptopului.
Oricum, diferența între cele două categorii ca performanță este neglijabilă pentru utilizatorii obișnuiți. Din experiența unor gameri împătimiți, un cooler de răcire cu carcasă din metal pare să rămână mai rece la atingere comparativ cu un cooler cu carcasă de plastic, chiar dacă aceștia au rulat aplicații sau jocuri mari consumatoare de resurse continuu, vreme de mai multe ore.
Cooler extern pentru laptop, o alegere oricând recomandabilă
Folosirea unui cooler pentru laptop are un rol dublu: acela de a permite o circulație mai bună a aerului pentru răcirea componentelor interne și de a reprezenta o barieră redutabilă pentru aerul fierbinte, sursă constantă de disconfort pentru cei care obișnuiesc să țină laptopul pe picioare.
În principiu un cooler de laptop trebuie sa fie cit mai eficient și silențios. Eficienta se obține datorita volumului mare de aer circulat.
Iată de ce, dacă un cooler intern nu face față 100% operațiunii de răcire a calculatorului, un suport extern cu ventilatoare relativ mari și o eficiență sporită este recomandabilă.
Aceste suportul sunt excelente și pentru că permit ca utilizatorului să folosească laptopul și așezat pe canapea sau stând în pat. Iar dacă se alege această variantă: ventilator intern cu carcasă de plastic sau metal și suport cu ventilatoare externe, durata de viață a calculatorului se va prelungi cu siguranță.
Pe site-ul itronics.ro găsiți coolere pentru orice tip de laptop la prețuri imbatabile. Intrați și alegeți-vă modelele favorite!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.