Pauze obligatorii sau atractive pentru personalul companiei





Acordarea pauzelor impuse de lege si nu numai arata un respect al firmei fata de angajati, mai ales daca sunt puse la dispozitia acestora cateva dotari minime sau chiar mai generoase, ceea ce cu siguranta va fi apreciat.
Potrivit Codului Muncii, in cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salaritii au dreptul la o pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
De asemenea, potrivit O.U.G. nr. 99/ 2000, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme (canicula), angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pe langa aceste reglementari impuse de legiuitor, mai exista obligativitatea angajatorului de a reglementa (fie in Regulamentul Intern, fie in Instructiunile proprii de securitate in munca) ce durata are pauza si la ce intervale de timp se aplica, in functie de conditiile de munca (de exemplu, cei care lucreaza mult la calculator pot beneficia de o pauza de 10 minute la fiecare 2 ore lucrate).
Locuri amenajate pentru pauze
Nu exista in legi reglementari privind amenajarea unor spatii pentru pauzele angajatilor (eventual, necesitatea ventilarii spatiilor in situatii de canicula), insa firmele ar putea asigura un minim necesar de confort pentru o relaxare cat mai eficienta in acele cateva minute libere. Amenajarea unui loc pentru fumat in exterior – cu un cos pentru mucuri de tigara – poate include si cateva banci sau scaune, dar si un automat pentru bauturi – cafea, ceaiuri –, sau chiar pentru snacks.
Pentru cei care lucreaza in birouri, mai ales pentru companiile cu bugete mari, o incapere care sa fie amenajata ca loc pentru pauza de masa este un spatiu care exista de obicei. Aici angajatii pot folosi cateva aparate pentru a-si incalzi gustarile (cuptor cu microunde, aparat pentru sandvici cald etc.), iar cafeaua sau ceaiurile puse la dispozitia angajatilor din partea firmei sunt un semn de minima consideratie. Foarte practica este dotarea acestei incaperi cu un frigider side-by-side. Astfel, personalul poate sa-si pastreze mancarea la rece, dar – datorita existentei unui filtru la frigider – este asigurat si accesul la apa de calitate, filtrata, firma nemaiavand grija asigurarii apei potabile in mod separat, mai ales cand temperaturile obliga angajatorii sa puna apa la dispozitia angajatilor (2-4 litri) pentru o hidratare corecta in timpul programului de lucru.
Pe langa astfel de intreruperi ale lucrului obligatorii si necesare, in unele locuri de munca se mai pot face pauze din rutina lucrului pentru a combina discutii pe proiecte sau pe idei cu o cafea, reducerea stresului eficientizand mai ales munca intelectuala.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.