De ce arhiereii poarta vesminte atat de incarcate

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Omofor brodat pe material usor

Omofor brodat pe material usor

Pentru cei care au avut ocazia sa admire imbracamintea specifica a preotilor si a altor fete bisericesti cu siguranta ca s-a notat ca acestea sunt cu atat mai incarcate si elaborat lucrate cu cat este vorba de o treapta mai inalta in ierarhia bisericii. Cand vine vorba spre exemplu de un arhiereu acesta prezinta o imagine complexa, insa din componenta careia nu lipsesc si anumite elemente regasite si in alte seturi, destinate a fi purtate si de alte fete bisericesti.

Cine sunt arhiereii                            

In definitia specifica acestia sunt cei care ocupa si cele mai inalte trepte bisericesti, fiind vorba de o treapta superioara a clerului ortodox. In fapt, un arhiereu poate purta orice vesmant liturgic cu exceptia orarului. Din punct de vedere al dogmelor impuse cand vine vorba de vesminte arhieresti se disting 7 tipuri de articole de imbracaminte, acestea echivaland cu cele 7 lucrari ale Sfantului Duh. Aici se include: stiharul, epitrahilul, braul, manecutele, epigonatul si sacosul, precum si omoforul.

Intrucat unele dintre acestea sunt comune cu vesmintele preotilor, iata ce este specific arhiereilor:

Sacosul – acesta se foloseste exclusiv in acele momente cand se savarseste slujirea liturghiei. Din punct de vedere simbolic acesta este vesmantul care aminteste de ceea ce a purtat Iisus cand era batjocorit pe cruce. Este impodobit de regula cu clopotei.

Omoforul – acesta se poarta deasupra vesmintelor. Acesta este o fasie de sofa din lana alba, cve se pune pe umeri, iar capetele sale cad unul in fata si unul pe spate.

Mantia – dupa cum ii spune si numele, se refera la acel vesmant purtat deasupra, ce lasa mainile la vedere. Despre aceasta nu se poate spune neaparat ca este un vesmant liturgic insa se asociaza cu tot felul de ceremonii si vecernii.

Bedernita – in prima faza duce cu gandul la accesorii, mai ales ca are acea forma si se poarta efectiv deasupra. Insa bedernita este conform dogmelor bisericesti un vesmant liturgic. Aceasta aminteste de batistele decorative de odinioara. Se spune despre aceasta ca in plan simbolic este ca sabia Duhului Sfant, cu care se aduce biruinta asupra mortii.

Mitra – aceasta se poarta pe cap, numai de catre arhierei si la evenimente importante, la lirtughie sau alte momente oficiale. Aceasta echivaleaza cu o inalta distinctie, cu merite pe masura. In trecut, mitra se acorda sub forma de coroana si se atribuia numai celor cu functii inalte in stat, cum ar fi imparatii.

Carja – cu siguranta ca toata lumea a observant un soi de baston purtat de arhierei. Acesta nu este neaparat cu scop util, cat pentru a reprezenta puterea pe care o detine cel ce poarta acest accesoriu. Forma acesteia se refera la doi serpi ce tin intre ei un glob cu crucea ca element ce decoreaza.

Mai sunt si alte detalii ce definesc arsenalul vestimentar al arhiereilor, cum ar fi angolpionul, crucea purtata pe piept, dicherul si tricherul adica acele sfesnice cu doua si respectiv trei  brate, vulturul – adica un mic covoras cu o forma rotunda denumit vultur in sens simbolic desigur.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte