Pilote plapumi , diferente

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Pilote plapumi , diferente

Pilote plapumi , diferente

Până în urma cu circa 10 ani mă înveleam, iarna, cu plapuma umpluta cu lână. Era incomod pentru că greutatea ei era mare şi nu mă puteam odihni suficient. Câteodată chiar îmi era frig pentru că datorita greutății nu mă mai puteam acoperi în întregime.

Tot în acea perioadă am mers la un hotel unde m-am cazat  câteva nopți. Eram în delegație în acea localitate. Surpriza cea mare a fost că în fiecare dimineața m-am trezit odihnit, complet refăcut după munca de peste zi. Inițial nu am înțeles prea bine ce s-a întâmplat, dar ulterior  am văzut că mă înveleam cu o pilotă foarte uşoară. Era alta „mâncare de peşte”!

Până să plec acasă am vorbit cu recepţionera, dar şi cu femeia de serviciu care mi-au oferit amănunte în legătură cu acele pilote hotel. Ulterior am căutat şi eu şi am găsit acele pilote  extraordinare. Am  cumpărat pentru acasă două pilote marca  Brodank  care m-au ajutat, mult aşa că am început  să mă odihnesc mai bine şi mai grație acestora.

Atunci am văzut ce deosebire este  intre ele şi plapuma de lâna. Plapuma nu puteam să o spălăm în fiecare vară. Era nevoie să fie descusută, spălata şi uscată lâna şi apoi cusuta din nou plapuma. Oricum reîmprospătarea şi curățirea plăpumi de lâna dura foarte mult timp si necesita un mare efort. Spre deosebire de plapumă, pilota se poate spăla de câte ori este necesar la mașina de spălat şi se usucă foarte repede.

Pilote plapumi , diferente

Pilote plapumi , diferente

Pilotele de hotel, pernele şi saltele de protecție, toate sunt moi, pufoase, umplute cu vatelina sintetica (saltele protecție, pilote) si cu puf siliconat (perne), toate au devenit din ce in ce mai populare, înlocuind clasicele perne si plăpumi umplute lâna, puf de gâsca sau rata. Vatelina sintetică este special creată pentru a fi capabilă să respingă praful, fiind cunoscută ca antistatică si antialergică. Acest tip de pilotă am ales.

Din bătrâni era obiceiul ca să  păstrezi plapuma o viaţă întreagă, iar dacă aveai o fată trebuia ca în zestrea ei să fie o plapumă nouă. În secolul trecut plapuma şi pledul erau singurele obiecte care te apărau de frig pe parcursul somnului. Astăzi progresul tehnologic ne oferă pilotele ca variantă.

Pilote plapumi , diferente

Pilote plapumi , diferente

Achiziția unei plăpumi sau a unei pilote se transforma într-o provocare, ținând cont de varietatea de produse de pe piață – mărimi, modele, umpluturi, materiale. Primul lucru asupra căruia trebuie sa te decizi este dacă vrei o plapumă sau o pilotă. Un detaliu care face diferența între o plapumă tradițională şi o pilotă modernă constă în greutate. Doar că, odată hotărât asupra acestui aspect, mai trebuie sa te hotărăști ce fel de umplutura sa aibă.

Plăpumile au în mod  tradiţional o umpluturi  naturale fiind mai grele.

Pilotele cu umpluturi sintetice sunt mai rezistente la apa si mai ieftine:

– cu fibre tubulare conțin aer static si conferă un anumit nivel de izolare

– cu fibre de silicon permit mularea pe corp si oferă izolare termica

– cu fibre tip biluțe sunt mai mult folosite la perne pentru ca oferă o buna susținere a gatului, dar la pilote sunt preferate pentru ca le mențin forma originala

– cu microfibre oferă un efect asemănător cu cel oferit de puf si pot fi folosite in orice anotimp

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte