Istoria amanetului in lume

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Istoria amanetului
Istoria amanetului

Istoria amanetului. Pentru ca nicio economie din lume sau o societate care se bazata pe bani nu poate prospera fara credite, amanetul a avut un rol important de-a lungul istoriei in tarile orientale si occidentale.

Casele de amanet nu sunt o practica noua, asa cum te-ai putea astepta, si nu se adreseaza doar unei clase sociale. Fiind cele mai vechi institutii financiare ale omenirii, casele de amanet sunt consemnate inca de acum 3.000 de ani, in China antica, precum si in timpul civilizatiilor grecesti si romane timpurii. In secolul al XIV-lea, regele Edward al III-lea al Angliei se spune ca a frecventat casele de amanet din Europa. Regina Isabella a Castiliei si-ar fi amanetat bijuteriile regale pentru a finanta expeditia lui Christopher Columb spre Lumea Noua.

In mod traditional, simbolul amanetului este reprezentat prin trei sfere de aur agatate de o bara. Acest simbol provine de la Sf. Nicolae, numit adesea sfantul care ii protejeaza pe proprietarii caselor de amanet. Se spune ca Sf. Nicolae a amanetat trei pungi cu aur, astfel incat fiicele unui om sarac sa isi poata permite sa se casatoreasca, salvandu-le astfel de o viata de sclavie sau de la prostitutie. Mai tarziu, traditia a transformat pungile in trei bile de aur, care au devenit simbolul caselor de amanet.

Asa cum am spus, in China, acest model de business a existat inca de acum 3.000 de ani, iar autoritatile imperiale au ajuns sa il legifereze. In Hong Kong, casele de amanet respecta o anumita traditie. Ca masura de securitate, ghiseul caselor de amanet este, de obicei, la o inaltime mai mare decat statura unui om obisnuit, astfel incat un client sa intinda mana pentru a-si oferi bunurile ce urmeaza sa le amaneteze. De asemenea, poate exista un ecran de lemn intre usa si ghiseu pentru a proteja intimitatea clientului. Simbolul unui magazin de amanet din Hong Kong este un liliac, care in cultura locala simbolizeaza norocul, tinand o moneda, care simbolizeaza averea.

 In India, intre secolele IX si VI inainte de Hristos, membrii comunitatii Marwari Jain au fost primii care au dezvoltat acest tip de business. Astazi, de casele de amanet se ocupa agenti „saudagar”, care in loc sa stea la un ghiseu, merg pe la casele oamenilor pentru a le face oferte.

In zilele noastre, multi oameni au nevoie de casele de amanet pentru a-si satisface nevoile financiare zilnice, dupa ce sunt refuzati de institutii bancare. Clientii caselor de amanet sunt oameni din toate categoriile sociale, care intampina periodic o nevoie neasteptata de bani pe termen scurt. 

Casele de amanet de astazi sunt locuri atractive si primitoare pentru a convinge clientii ca merita sa incheie o „afacere”. De asemenea, proprietarii acestor case de amanet respecta toate reglementarile si legile in vigoare, si in unele tari sunt obligati sa furnizeze organelor locale informatii cu privire la toate tranzactiile zilnice.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte