Reteta delicioasa pentru ostropel de pui
Un preparat traditional romanesc, foarte apreciat de gurmanzi, dar si de cei mai pretentiosi clienti ai restaurantelor exclusiviste, este celebrul ostropel de pui. Acest preparat, servit alaturi de mamaliga calda sau de o chifla aburinda, este hranitor si delicios. Pe internet si in cartile de bucate exista insa sute de retete pentru acelasi fel de mancare – ostropelul de pui. In unele retete cantitatile sunt exacte, in altele gospodinele sau maestrii bucatari recomanda ca ingredientele si condimentele sa fie adaugate „dupa gust”.
Secretul unui ostropel de pui reusit
Secretul unui ostropel de pui reusit este ca puiul sa fie de tara. Un pui crescut la tara, la curte, va avea alt gust decat puiul cumparat din magazin. Specialistii chiar sfatuiesc populatia sa evite consumul de carne de pui din comert si sa incerce sa cumpere din surse de incredere. De asemenea, pentru ca ostropelul sa iasa reusit, conteaza foarte mult si calitatea usturoiului. Un usturoi romanesc cumparat din piata este mult mai bun decat usturoiul chinezesc. Specialistii din nou sfatuiesc populatia sa evite consumul de usturoi chinezesc. Daca ingredientele sunt bune si naturale (inclusiv sucul de rosii), atunci si ostropelul va fi bun.
Ingrediente pentru ostropelul de pui
Pentru ostropel, gospodinele in general folosesc pulpele de la pui. Un kilogram de pulpe de pui cu piele si os este suficient pentru un ostropel delicios. In cazul in care doamnele au la dispozitie un pui de tara, atunci pot folosi pulpele, aripile si chiar si bucati din piept taiate in fasii.
De asemenea, gospodinele au nevoie de doua capatani de usturoi, doua cepe mici, un kilogram de rosii coapte sau jumatate de kilogram de rosii in conserva, patrunjel verde tocat, sare, piper, doua-trei linguri de ulei si, suplimentar, foi de dafin si cimbru.
Cum se prepara ostropelul de pui
Se toaca ceapa marunt si se prajeste la foc mediu pana devine usor aurie. Atunci cand se caramelizeaza, se adauga si usturoiul tocat marunt. Carnea se prajeste la foc mare, pentru a nu fierbe in suc propriu, si se condimenteaza. Carnea de pui se lasa sa se prajeasca timp de 10-15 minute, dupa care se adauga rosiile curatate de coaja si taiate cubulete sau rosiile tocate din conserva. Se lasa ingredientele la foc moderat aproximativ jumatate de ora, astfel incat sosul sa fie legat si carnea sa fie patrunsa. Recipientul in care ostropelul este gatit trebuie sa fie acoperit de un capac.
Cu ce se serveste ostropelul? Cu chifle sau cu mamaliga?
Ostropelul de pui se serveste in mod traditional cu mamaliga calda. Cand si ultimul ingredient este adaugat in ostropel, atunci mamaliga trebuie pusa la foc, astfel incat sa fie gata odata cu ostropelul. Inainte de servire, ostropelul de pui poate fi asezonat cu verdeata tocata.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.