Cum poti sa depozitezi vinul acasa in suporturi speciale?

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Un suport pentru sticla pentru vin este cea mai buna varianta pentru a depozita sticlele de vin acasa. In functie de dimensiunile suportului, un astfel de accesoriu poate avea rol decorativ, caz in care expune un numar mic de sticle vizitatorilor, sau poate fi mare si incapator, pentru mai multe sticle.

Utilizarea corecta a unui suport pentru sticle de vin

Chiar si atunci cand se foloseste un suport pentru sticle de vin de cea mai buna calitate sunt mai multe considerente de care se va tine cont, pentru ca vinul sa isi pastreze proprietatile.

Temperatura

Fluctuatiile de temperatura sunt cel mai mare dusman al vinului. La temperatura corecta, vinul poate fi depozitat pentru perioade nedeterminate. Daca vinul este depozitat pentru perioade lungi de timp intr-o incapere prea calda sau prea rece sau, mai rau, intr-o incapere cu temperaturi fluctuante isi va pierde rapid proprietatile.

Temperaturile de depozitare ridicate vor accelera procesul de imbatranire a vinului intr-un mod destul de dramatic. O camera perfecta pentru vin este racoroasa, dar nu inghetata. La temperatura ideala vinul va deveni mai complex.

Vinul trebuie sa stea departe de soare

Chiar daca soarele este necesar strugurilor in timp ce se afla in vie, dupa ce vinul a fost imbuteliat, lumina UV, care se gaseste din blesug in razele soarelui, poate provoca daune, favorizeaza procesul de fermentare si, in final, va strica vinul. Soarele poate fi tinut departe chiar si in timpul iesirilor in natura. Sticla se poate pune intr-un cos acoperit sau poate fi infasurata intr-un material compact.

Alegerea sistemului de depozitare

Persoanele care nu au un racitor pentru vinuri sau un spatiu de depozitare cu temperatura controlata, un dulap racoros este o modalitate excelenta de a depozita vinul. In cazul in care subsolul este lipsit de umiditate si mucegai, acesta poate servi si ca o crama improvizata. Garajele fierbinti, partea superioara a frigiderului sau dulapul de deasupra masinii de spalat nu sunt recomandate. Vinul nu se va pastra in bucatarie decat daca exista un frigider special pentru vinuri.

Sticlele se amplaseaza oblic sau orizontal

Pentru cei care se intreaba de ce suporturile pentru sticlele de vin sunt facute special astfel incat sticla sa stea oblic sau orizontal, explicatia este mai jos. Aceasta pozitie mentine continutul sticlei in contact cu dopul de pluta si impiedica uscarea plutei si patrunderea aerului care poate duce la oxidare. Pentru ca, odata ce un vin oxideaza, nu se mai poate face nimic pentru a fi salvat. In cazul sticlelor care au capac de plastic cu surub aceasta regula nu se aplica si ele pot fi amplasate in orice pozitie.

Umiditatea este importanta

Un mediu ideal pentru vinuri este un mediu suficient de umed. Daca aerul din crama nu are suficienta umiditate poate provoca uscarea plutelor si oxidarea vinului. Pentru a determina nivelul de umiditate din incaperea in care vinul este depozitat se poate folosi un hidrometru, iar umiditatea poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui umidificator sau dezumidificator.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte